Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/4

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Countrylegenden gästar Liseberg

  Nästa vecka fyller Kris Kristofferson 81 år. Men sångaren har inga planer på att pensionera sig. – Liseberg borde bli en intressant utmaning.

  Det är inte så att den åldrige singer/songwritern kommer att skaffa åkpass för att tokåka Helix. Mer att han sällan uppträder i nöjesparker och inte riktigt vet vad som väntar honom i kväll. 

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Kris Kristofferson har inte dragit ned på turnerandet, snarare tvärtom, han är ute och spelar nästan hela tiden, men de senaste åren har det oftast blivit i operahus, konserthallar och på olika kulturcenter. Vid sina senaste besök i Göteborg har han uppträtt i Konserthuset, och han kommer ihåg staden med värme.

  Gillar Göteborg

  – Jag uppskattade verkligen att vandra i parkerna och längs Göteborgs gator, och jag minns hur respektfull och uppmärksam publiken var i Konserthuset.

  Hur belevad Lisebergs sockerstinna publik kommer att vara på onsdag kväll återstår väl att se, men Kris Kristofferson är inte den som hetsar upp sig i onödan.

  Man gör väl inte det efter att ha spelat in 29 skivor och haft en supergrupp ihop med Johny Cash, Waylon Jennings och gode vännen & Hawaiigrannen Willie Nelson. Eller när man har Oscarsnominerats för bästa låt, vunnit en Golden Globe för bästa skådespelare och uppträtt för Nelson Mandela.

  Stolt

  – Att jag fick sjunga strofen "and I say until we free Mandela, all the world will be in chains" direkt till honom på LA Coliseum, ett par månader efter att han frisläpps, det gör mig väldigt stolt.  

  Om inte annat har nog anspänningen släppt något när man som Kris Kristofferson har levt hela sitt vuxna liv i strålkastarljuset. I alla fall sedan den där dagen 1965 då han "lånade" en helikopter (Kristofferson hade då varit både rangersoldat och helikopterpilot i armén) och landade på Johnny Cashs ranch utanför Nashville för att spela upp sin nyskrivna låt Sunday morning coming down.

  Knyter an

  Mycket handlar nog också om att den här (snart) 81-årige sångaren och låtskrivaren alltid har älskat att uppträda och turnera, och den känslan har inte försvunnit med åren som hans sångröst till viss del har gjort.  

  – Jag känner att jag knyter an till publiken, att vi möts. Numera spelar jag utan band och då handar det verkligen om direktkontakt. Dessutom älskar jag att åka buss och upptäcka nya platser, det är väl alla pensionärers dröm?

  Säger Kris Kristofferson och skrattar. Tror jag i alla fall. Han gör inte så många intervjuer längre och det här samtalet med GP sker via mejl. Men visst hör ni hans mjuka skratt där i bakgrunden?` 

  Uppvuxen i Kalifornen

  Den svenskättade sångaren och låtskrivaren föddes i Brownsville, Texas, 1936 och började att skriva låtar redan som elvaåring. Då hade familjen, efter att ha flyttat runt i USA på grund av pappa Lars Henry Kristoffersons jobb som officer i det amerikanska flygvapnet, slagit sig ned i San Matteo utanför San Francisco.

  Det var generationen före, Lars Henrys pappa och mamma, som emigrerade från Sverige. Från lilla Nås socken utanför Vansbro i Dalarna.

  Känner samhörighet

  – Jag ser alltid fram mot att återvända till Sverige. Min farmor och farfar pratade engelska med kraftig svensk brytning och jag känner en stark samhörighet med Sverige. 

  Du fyllde 80 förra året och bara fortsätter att spela. Hur mår kroppen egentligen?

  – Jag är frisk och glad, fyller 81 nästa vecka, och får göra det jag älskar. Jag mår "pretty darn good actually".

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.