Nils Krogh är känd inom den elektroniska musikvärlden som Arkajo, men även i duon Genius of Time. Bild: Rickard Eklund
Nils Krogh är känd inom den elektroniska musikvärlden som Arkajo, men även i duon Genius of Time. Bild: Rickard Eklund

Arkajo testar nytt på WoW:s dansscen

På torsdag går Arkajo upp på scenen Dungen på Way out West. Göteborgsartisten är välkänd på elektroniska dansgolv i stan, men den här spelningen kommer skilja sig från allt han tidigare gjort.

ANNONS
|

–Jag kommer att testa något för mig helt nytt, nämligen ett hybridset. Jag kommer delvis spela skivor och delvis spela live, jamma och live-remixa mina och andras låtar, berättar Arkajo för GP.

Det rimmar väl med WoW:s målsättning om att Dungen ska vara synonym meddans och innovativ elektronisk musik. Bakom namnet Arkajo finns göteborgaren Nils Krogh.

Vägen till den elektroniska musikengick genom att han speladebåde klassiskt och jazzpiano länge. Utöver det har hanspelat all möjlig musik i band samt skrivit och producerat andra.

– Länge satsade jag på jazz, vilket resulterade i en skiva och turné med stopppå anrika Blue Note i Tokyo.

ANNONS

"La vantarna på pappas bandspelare tidigt"

Genom jazzen fick Nils Krogh upp ögonen för elektronisk musik. Fram för allt via St. Germains första album Boulevard.

– Dessutom fick jag lära mig att dj:a när jag gjorde prao hos Musikbörsen i mellanstadiet.

Han har producerat musik så länge han kan minnas. Att leka sig fram har varit naturligt från start, menar han.

– Jag la vantarna på pappas fyrakanals bandspelare väldigt tidigt. Redan dåspelade jag in och gjorde pålägg. Sen när vi skaffade första datorn så tjatade jag till mig en enklare synth i julklapp och på den vägen är det.

Utöver soloakten Arkajoär Nils Krogh även en av artisterna bakom duon Genius of Time, tillsammans med den numera Stockholmsbaserade göteborgaren Alexander Berg. De träffades genom gemensamma vänner under gymnasietiden och sedan föll det sig naturligt att börja göra musik ihop.

– Samarbeten leder till mycket inspiration. Man lär sig av varandra och utvecklas framåt tillsammans.Det kan vara svårt att jobba med andra, men vi fungerar väldigt bra och kompletterar varandra väl i studion.

Ljudsystembygge, skogsfester och klubbar

Både Arkajo och Genius of Time har sina baser på det Göteborgsbaserade skivbolaget Aniara Recordings. Det grundades2010 och drivs av ytterligare en göteborgare, Fabian Bruhn, som satsade på just Genius of Time som första släpp.

ANNONS

– Sedan dess har en stark gemenskap vuxit fram.Vi har byggt ljudsystem, haft fester i skogen och spelat på våra favoritklubbar ihop. Nu firar vi snart den 20:e releasen, säger Arkajo.

– Jag tycker att vi har skapat ett speciellt sound med Genius of Time, men även tillsammans med Fabian och Aniara. Alla skivorna som är släppta där har något estetiskt gemensamt. Dessutom spelar vi mycket ihop och det är ju kul i sig.

Soloartisten Arkajo föddes några år senare. 2014 såg det första släppet ljuset.

– Jag har ju alltid gjort musik på egen hand så att ta steget till att börja släppa egen elektronisk musik var inte så långt. Men det är klart att det tog lite tid innan jag var nöjd med första releasen.

Hur skiljer sig Arkajooch Genius of Time?

– Arkajo är mörkare, hårdare och flörtar mer med den brittiska scenen. Det är brutna rytmer, esoteriska rymd-atmosfärer, rakbladsvassa synthar och primala trummor. Fast det är klar att man hör nog lite Genius of Time i Arkajo och vice versa.

Ökat intresse för elektronisk musik i Sverige

Under några årflyttade Nils Krogh till Berlin. Anledningen var att det inte kändes som att det riktigt fanns en scen i Sverige. Nu menar han emellertid attutvecklingen och intresset för elektronisk musik förändrats helt här i landet.

ANNONS

– Nu när jag är hemma igen märker jag en stor förändring. Jag tycker att det har fullkomligen exploderat. Jag träffar på många fler som antingen spelar skivor, producerar musik eller gör fester nuförtiden.

Finns det något som är utmärkande för Göteborgsartister inom genren?

– Jag tror att brist på tillfällen att spela och klubba i sin hemstad skapar en viss naiv känsla av vad det innebär att vara på en klubb. Det tror jag delvis speglas i musiken.

"Elektronisk musik inte synonym med bruk"

Nyligen stod det klart att den elektroniska dansfestivalen Into the Factory ställdes in. Anledningen var att polisen inte ansåg att området var tillräckligt säkert, något som fått adepter runt om i landet att ifrågasätta varför polisen nekar just denna genre tillstånd.

– Är det 1960? Jag tycker det är världsfrånvänt att tro att folk ska klättra på väggar och tro att de kan flyga om de är påverkade av sprit eller narkotika. Elektronisk musik är inte synonymmed bruk av illegala preparat, menar Krogh.

Han hämtar andan och så fortsätter han:

– Tittar man på statistik från festivaler med annan musik så ser denna brottskategori procentuellt ungefär likadan ut. Det som skiljer är att det sker en massa våldsbrott på traditonella festivaler till skillnad från exempelvis Into the Valley förra året. Det verkar polisen inte lägga någon vikt vid allseftersom man hellre väljer att stänga ner våldsfria festivaler.

ANNONS

Klockan 19:30 på torsdag är det så dags för Arkajo att äntra scenen på WoW. Nils Kroghs har stora förväntningar.

– Jag förväntar mig allt! Det bästa är att jag fick idén till och tillfälle att spela på ett nytt sätt. Jag är väldigt peppad och hoppas att många lyckas hitta dit, säger artisten.

Det kommer finnas mycket att göra såväl på festivalområdena som ute på stan. Vilka spelningar och fester tror du blir bäst?

– The Black Madonna, Actress, Maya Lourenco, Haidl, med flera på Dungen och alla undergroundfester som sker i samband med WoW.

ANNONS