Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

skivorkolle.jpg

Årets album 2017

December lider mot sitt slut och som traditionen bjuder har GP:s skivrecensenter Agnes Arpi, PM Jönsson, Patrik Lindgren, Jan Andersson och Johan Lindqvist listat årets bästa album. Topplistan härunder är en sammanslagning av recensenternas personliga listor, som också finns att läsa här på gp.se.

1. Margo Price - All american made

All-American-Made-Cover-980x980.jpg
Margo Price.. Bild: Pressbild

Den angelägna countrymusiken har alltid tagit avstamp i utanförskapet. Det är det som gjorde de så kallade outlaw-artisterna, Johnny Cash, Waylon Jennings, Merle Haggard med flera till ikoner. Det handlade inte alls om att de hade en eller annan notering i brottsregistret utan att deras röster kom underifrån, utifrån. Även Margo Price har haft några stökiga år privat, men det viktiga är att hon på All american made använder sin röst till att ge plats åt kvinnorna, åt de underbetalda, de utanför ställda, farmarna, arbetarna och även musikanterna som inte släpps fram för att de inte vill ställa upp på de ramar som gäller. Det är countrymusik med ett tydligt och klarsynt klassperspektiv. "In the eyes of rich white men, I’m no more than a maid to be owned like a dog.", sjunger Margo Price i den uppmärksammade Pay gap som är en rent sensationell låt om patriarkatet sprungen ur en musikscen som till stora delar fortfarande är stockkonservativ. De två skivor som Margo Price hunnit släppa, den personliga Midwest farmers daughter och nu den mer politiska All american made, har snabbt etablerat henne som en av USA:s viktigaste låtskrivare alla kategorier.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

2. Drake - More life

drake-more-life-cover.jpg
Drake.. Bild: Pressbild

Självklart är det världens mest strömmade artist som på allvar ska utmana tanken om vad ett album egentligen är. More life har kallats både mixtape och spellista men det där är bara en lek med ord. Drake har samlat ett stort antal av sina favoritartister och lekt fram musik som han satt samman till ett hyllat stycke konst. Så man kan kalla det vad man vill. När Drake så tydligt visar skaparglädje, upptäckarlust och musikalitet tillsammans med bland andra Kanye West, Solange Knowles och Skepta befinner han sig i en kreativ stormvind som få andra kan matcha.

3. The War on drugs - A deeper understanding

drugs+2.jpg

Med facit i hand visade det sig vara en alldeles utmärkt idé att Kurt Vile lämnade The War on drugs och lät Adam Granduciel forma sin svepande och stundtals väldigt vackra rockmusik efter eget huvud. Sedan debuten för snart tio år sedan har Granduciel släppt en handfull fina plattor men ingen lika stark som A deeper understanding. "Som tidigare späckar The War on drugs sin ofta luftiga, drömska musik med rak och rätt okomplicerad rock. Det är lätt att sugas in i Granduciels sånger, och det är lika frestande att stanna kvar där inne i bubblan av musik som ofta påminner om något man hört tidigare, men som alltid landar i något eget, skrev GP:s Jan Andersson i sin recension.

4. Skander - Hon

skander+2.jpg

"Skander vill beröra, han vill att det ska kännas under huden på lyssnaren. Ärlighet och melankoli är hans främsta redskap. Och enkelhet. På Hon byggs känslor och avskalade melodier till täta stämningar. Inga överlastade produktioner, inget mixtrande, inga tricks", skrev GP:s Agnes Arpi i sin recension i våras.

5. Jason Isbell and the 400 Unit - The Nashville sound

isbell+2.jpg

Isbell är en låtskrivare av rang som skämt bort oss med urstarka album och den senaste plattan är inget undantag. Isbell riktar ett effektivt ljus mot både sig själv och sin omgivning och inte minst den svidande, smärtsamma kärlekssången If we were vampires sällar sig till hans allra finaste stunder. Jason Isbell har hunnit med flera riktigt fina spelningar i Göteborg och i juni kommer han tillbaka till Pustervik med sitt band The 400 Unit.

6. K.Michelle - Kimberly: The people I used to know

michelle+2.png

"Förutom att hennes sång är balsam för själen plockar hon friskt från jazz och hiphop, behärskar rap och ballad, hatar och älskar kompromisslöst, hyllar och dissar innerligt och kryddar allt med fullständigt barnförbjudna scenarier", skrev GP:s recensent Agnes Arpi och delade ut fem fyrar.

7. Christian Scott - Ruler rebel

ruler+2.jpg

Detta är den första i den trilogi med skivor som den här 34-årige trumpetaren från New Orleans släppte under 2017 (Ruler rebel/Diaspora/The emancipation procrastination) och det är också den bästa. Mycket är instrumental jazz i Miles Davis anda men på till exempel sköna Phases blandas Scotts trumpet med Sarah Elizabeth Charles sång på ett närmst fulländat sätt. Det är ingen slump att magasinet GQ kallat Christian Scott för "jazzens framtid".

8. Joe Henry - Thrum

henry+2.jpg

Den stillsamme gentlemannen har väl mest gjort sig känd som en framgångsrik producent åt gamla soulstjärnor, men han har släppt flera egna album genom åren – och nya Thrum är ett av de allra bästa. Faktum är att Joe Henry är något av en mästare på att skapa midnattsblå ballader med svepande stråkar, jazzigt träblås och personliga texter.

9. Stina Velocette - Motljus

stina+2.jpeg

2017 var ett lyckat år för Stina Velocette. Inte nog med att hon fick fina omdömen för sin efterlängtade solodebut, den både sköra och starka Motljus menade GP:s recensent Agnes Arpi var ett fantastiskt soundtrack till våren, hennes metoo-inspirerade sång Ska de va så här var ett tag den mest delade låten i Sverige.

10. Tony Allen - The Source

allen+2.jpg

Fela Kutis mångårige trummis Tony Allen från Nigeria skrevnyligen på för legendariska bolaget Blue Note och blandar här jazz med afrobeattill en personlig och spännande mix. Samtidigt ekar musiken av storheter somMiles Davis, Dizzy Gillespie och Max Roach.

Mest läst