Mode, kropp och oskrivna regler

Konstnären och designforskaren Maja Gunn arbetar med genus i relation till kläder och textil. Nu visar hon en utställning på Textilmuseet i Borås som vill få oss att fundera över kropp, kläder och normer.

ANNONS
|

–Jag tror på kläders kraft och vill väcka diskussion. Design påverkar samhället och det är kläder en del av, säger Maja Gunn, som verkar utifrån idén om att kön är en social konstruktion och i utställningen ger hon exempel på olika sätt att arbeta queerfeministiskt och performativt med mode.

Doktor i design

Maja Gunn är doktor i design med specialisering modedesign. Hon disputerade vid Textilhögskolan i Borås 2016 med avhandlingen Body acts queer: Clothing as a performative challenge to heteronormativity.

Utställningen visar experimentella plagg, textila verk, bilder och filmer som är eller har varit del av hennes undersökande projekt. Utställningens titel Play refererar till iscensättningar bland annat av genus och barns lek.

ANNONS

–Jag tycker om att undersöka hur vi påverkas av design och att jobba både teoretiskt och praktiskt.

Den lesbiska skjortan

Ett exempel på hennes arbetsmetod är verket Collection L, där L står för lesbisk. Ett samarbete med fotografen Hans Gedda. Maja Gunn gjorde intervjuer om identitet, kläder och sexualitet med personer som identifierade sig som lesbiska.

–Berättelserna inspirerade till kläder som jag skapade och som kvinnorna bär på Hans Geddas bilder.

Ett annat verk handlar om den rutiga flanellskjortan som kan tolkas som en lesbisk markör.

I ett tredje projekt utgick hon från en heterosexuell mans rädsla att uppfattas som feminin eller homosexuell. Han fick klä sig i kvinnokläder under ett år.

–Han reagerade starkt först men blev mer och mer bekväm med kläderna. Sammantaget förändrades både hans sätt att se på sig själv och hans förståelse och öppenhet inför andra, berättar Maja Gunn.

Maja Gunn visste tidigt att hon ville arbeta kreativt och konstnärligt. På gymnasiet valde hon estetisk linje med inriktning mot film och fotografi. På Nyckelviksskolans förberedande konstutbildning provade hon på olika hantverk.

Arbetat hos Marc Jacobs

Hon har också arbetat praktiskt med mode bland annat för H&M, Marc Jacobs och Diane von Furstenberg.

–Hos Marc Jacobs i New York arbetade jag ett par år med teamet för damkollektion. Jag gjorde allt från materialresearch, infärgning, plagg- och mönsterskisser till broderi, berättar Maja Gunn.

ANNONS

I USA arbetade hon även med kostym för dans, tv, teater och film.

–Politik och skrivande har alltid intresserat mig. Det har jag med mig i mitt textila arbete i de frågor jag lyfter.

Professor på HDK

I december börjar Maja Gunn ett nytt jobb som professor i konsthantverk med inriktning textil på Högskolan för design och konsthantverk, HDK Steneby.

–Det ska bli jätteroligt, jag har undervisat i tio års tid, och tycker att det är viktigt och inspirerande.

Fakta: Maja Gunn

Yrke: Konstnär, forskare, doktor i design

Född: 1978

Uppväxt: I Ludvika.

Bor: I Stockholm.

Utbildning: PhD i design, Textilhögskolan/ Högskolan i Borås. MFA i textil från Konstfack och magister i modevetenskap, Stockholms universitet.

Aktuell: Med utställningen Play på Borås textilmuseum, vernissage 11/11 kl 11-13, pågår t o m 22/4 2018. En av tre curatorer för utställningen Norm form som pågår på Arkdes i Stockholm tom 11 feb 2018

ANNONS