Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Niki Lindroth von Bahr och en scen ur Min Börda. Bild: Jan Göransson, Svenska filminstitutet och Malade
Niki Lindroth von Bahr och en scen ur Min Börda. Bild: Jan Göransson, Svenska filminstitutet och Malade

Min Börda vann animatörernas finaste pris

Juryn föll för Niki Lindroth von Bahrs dystopiska kortfilm.

Niki Lindroth von Bahr har tilldelats en Cristal, huvudpriset på världens främsta animationsfestival Annecy i Frankrike för sin kortfilm Min Börda.

Filmen, där ensamma fiskar checkat in på ensamhetens hotell och där nakenmöss dansar pp sin arbetsplats: en snabbmatskedja, vann tidigare i år både kortfilmspriset Startsladden och publikens pris vid Göteborgs filmfestival. Den tävlade för en månad sedan också på Cannes filmfestival.

Anna Serner, vd för Svenska filmisntitutet, gläds åt utmärkelsen:

– Annecy filmfestival är det största i animationsvärlden, och därmed är konkurrensen i världsklass. Att Min Börda där belönas med det finaste priset är en enorm framgång för Niki och kan också förhoppningsvis inspirera den svenska filmvärlden att utforska animation än mer, säger hon i ett pressmeddelande.

"Nu vill jag göra animerad skräckfilm!"


– Jag är så otroligt glad! Jag hoppas att den här typen av erkännande kan ge mig möjlighet att även få jobba i längre format framöver. Som nästa projekt vill jag göra en animerad skräckfilm som utspelar sig i finansvärlden, säger Niki Lindroth von Bahr i samma pressmeddelande.

Niki Lindroth von Bahr som är utbildad scenograf gör rekvisitan till sina egna filmer, bland dem Guldbaggenominerade Tord och Tord (2010) och Simhallen (2014).

Hon har även tidigare väckt internationell uppmärksamhet för sina kortfilmer, och prisats bland annat på filmfestivaler i Chicago, Rio de Janeiro, Bryssel, Abu Dhabi, Fredrikstad och Baden.

Det var också Niki Lindroth von Bahr som låg bakom rekvisitan till Johannes Nyholms kortfilm och You tube-succé Las Palmas som visades i Cannes 2011.
 

Mest läst