Mai Zetterling. Forskning ägnas nu åt den banbrytande feministiska regissören, här utklädd till August Strindberg.
Mai Zetterling. Forskning ägnas nu åt den banbrytande feministiska regissören, här utklädd till August Strindberg.

Miljoner till forskning om filmfeminism

ANNONS
|

"Galet glad och tacksam över vetenskapsrådets beslut!" Filmvetaren Ingrid Ryberg hurrade på twitter, sedan det stod klart att hon på torsdagen tilldelats 2,25 miljoner i anslag av Vetenskapsrådet för fortsatt forskning om svensk filmfeminism. Projektet med titeln "Mellan Flickorna och Amorosa: svensk filmfeminism 1968-1986" utgår från regissören Mai Zetterling och hennes konstnärskap.

Vetenskapsrådet delade ut totalt 328 miljoner i bidrag för humaniora och samhällsvetenskaplig forskning för perioden 2016-2020.

Totalt 946 ansökningar har kommit in till vetenskapsrådet inför den "stora utlysningen" och av dem har 89 projekt nu beviljats.

ANNONS

Tillsammans med curator Anna Linder är Ingrid Ryberg även knuten till Akademin Valand där hon arbetar med forskningsprojektet "Queera rörliga bilder; deras skörhet och flyktigheten i deras existens – Curatoriska och konstnärliga frågeställningar kring rörliga bilder i en queer kontext".

Som ett led i samarbetet visade de under senaste filmfestivalen i Göteborg en hittills okänd essäfilm där Mai Zetterling gör en egen, humoristisk betraktelse över hemstaden Stockholm genom att iklä sig rollen som sig själv, August Strindberg och Drottning Kristina.

ANNONS