Michael Nyqvist hann skriva två böcker om sitt liv. En tredje del var på gång, men hann aldrig bli klar. 
Michael Nyqvist hann skriva två böcker om sitt liv. En tredje del var på gång, men hann aldrig bli klar. 

Michael Nyqvist skrev på en tredje bok om sitt liv

Michael Nyqvist bokdebuterade år 2009 och släppte fyra år senare en andra biografi på Forum förlag. Hans förläggare Adam Dahlin bekräftar nu att ett tredje manus var på gång.

ANNONS
|

Debutromanen handlade mycket om hans uppväxt som adoptivbarn, medan hans andra bok fokuserade på hans karriär och hur den formade honom som person. Vad bok nummer tre skulle skildra verkar inte ha stått klart.

– Jag tror att han i det nya manuset fortsatte att skriva om sitt liv och karriären. Samma tema som tidigare, säger Adam Dahlin, Michael Nyqvists förläggare på Forum Förlag.

Enligt Adam Dahlin var Michael Nyqvist en kreativ person och en konstnärssjäl. Han hade alltid olika projekt på gång och har förutom en tredje biografi pratat om att skriva både barnböcker och filmmanus.

ANNONS

Fann ro i sitt skrivande

– Jag skojade en gång om att det så småningom skulle vara "författaren Michael Nyqvist" och inte "skådespelaren Michael Nyqvist". Nu hann det nog inte bli så, men jag tror att han fann en otrolig ro i sitt skrivande, säger förläggaren.

Adam Dahlin och Michael Nyqvist har haft en kontinuerlig kontakt sedan släppet av hans andra bok, Dansaför oss. Adam tror att sjukdomen tog mycket energi, men trots det var dialogen kring nästa projekt ständigt igång.

– För bara ett par veckor sedan hörde han av sig med idéer och tankar kring det nya manuset så beskedet i går kom verkligen som en chock. Det är ledsamt att det inte blir någonting av det men det är så långt från färdigt att en tredje bok inte är aktuell, säger Adam Dahlin.

Hade magrat

Redan i vintras reagerade folk i hans omgivning på att han hade förändrats, men ingen visste att han var sjuk. Annika Bladh jobbade med skådespelaren under utgivningen av debuten När barnet lagt sig. I december var hon och Nyqvist och åt middag på en restaurang.

– Jag reagerade på att han såg lite annorlunda ut. Han hade gått ner i vikt och blivit smalare, men jag trodde bara att det var inför en roll. Hans bortgång är alldeles för sorglig och alldeles för tidig. Det är ofattbart, säger Annika Bladh.

ANNONS
ANNONS