Henning Mankell intervjuas av GP:s kulturchef Gabriel Byström.
Henning Mankell intervjuas av GP:s kulturchef Gabriel Byström.

Mankell vill inte kasta in handduken

ANNONS
|

Författaren och kulturskribenten Henning Mankell intervjuades av GP:s kulturchef Gabriel Byström på fredagseftermiddagen. Bland annat om sin senaste och sannolikt sista bok om Ystadpolisen Kurt Wallander.

– Det finns inget som talar för att något mer kommer att ske i den här serien, slog författaren fast redan inledningsvis, för att stilla nyfikenheten hos åhörarna.

– Det är inte så att man känner att det är slut, man bestämmer själv när något tar slut och något annat börjar. När det negativa väger över är det dags att sluta.

– Det negativa inträder när man fastnar i rutinen och inte söker utmana sig själv längre.

ANNONS

– Den utmaningen måste man ha som författare. Gå bortom det du kan, lyder Mankells uppmaning.

Att ta farväl av Kurt Wallander var ingen sorglig process för honom.

– Inte alls. Det är läsarna som ska sakna honom. Det är en av konstens viktigaste uppgifter, att ge betraktaren, läsaren, vänner.

Henning Mankell som medverkar regelbundet på GP:s kultursidor kommer dock inte att sluta skriva. Snart aktuell som manusförfattare till kommande tv-serien Ambassadören ombads han berätta om sin skrivprocess.

– Ingenting har blivit enklare, tvärtom. Kraven på att överraska läsarna ökar. Man måste bejaka svårigheten. Jag har blivit beskylld för mycket genom livet, men aldrig för att vara lat.

Henning Mankell arbetar lika hårt i dag som för tjugo år sedan.

Vad innebär det?

– Jag stiger upp tidigt särskilt när jag är i Afrika, vid sju, och arbetar sedan i två pass under dagen.

Att arbeta innebär för Henning Mankell både att läsa och skriva.

– Jag har ett nattygsbord stort som ett matsalsbord, där det ligger en blandning av historia och skönlitteratur. Jag betraktar läsning som en del av min arbetstid, vilket är ett privilegium.

Apropå larmen om minskad läsning, särskilt bland män, säger Henning Mankell att det gäller att inte ge upp.

ANNONS

– Jag vet statistiskt att jag har väldigt många läsare bland unga invandrarmän. Jag vill inte kasta in handduken, jag tror att det finns väldigt mkt man kan göra. Men vi måste arbeta för det.

ANNONS