Magdalena Ribbing är död

Magdalena Ribbing är död, uppger mångåriga arbetsgivaren DN. Hon blev 77 år gammal.

ANNONS
|

Enligt DN avled Magdalena Ribbing efter en fallolycka under förberedelse för en lunch hon hade för några vänner. Hon fördes med ambulans till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda.

Författare, journalist och föreläsare. Men det var somfolkvettsexpert Magdalena Ribbing blev älskad och känd bland allmänheten.

– Med stor sorg har vi på DN mottagit beskedet om Magdalena Ribbings bortgång. Hon var en kär vän och kollega. Hon var med oss alldeles nyss. Det är chockartat att hon inte längre lever, säger Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski.

I GP har Magdalena Ribbing uttalat sig i mängder av frågor när det kommer till vett och etikett. Bland annat hur man betér sig på en biograf ochprinsessornas klädval.

ANNONS

LÄS MER:Magdalena Ribbing om folkvett

Mellan 1970 och 2000 arbetade hon som politisk reporter på Dagens Nyheter. Dessutom har hon varit chef på Namn och Nytt och arbetat med Matpatrullen i bilagan På Stan. I Dagens Nyheter hade Magdalena Ribbing en spalt där hon svarade på frågor om etikett, hyfs och stil. Dessutom har hon skrivit ett femtontal böcker i ämnet.Hennes bok Nya stora etikettboken blev en bästsäljare. Hon har även bland annat gett ut böckerna Hålla tal, Snabbetikett och Bröllopsboken.

Hon var bland annat invigningstalare på Stockholm Pride 2010. Två gånger har Magdalena Ribbing sommarpratat. Hon har också ofta synts i SVT och även TV4, bland annat som expert under Nobelfesten eller kungliga ceremonier.

Sedan 1981 har hon varit gift med radiojournalisten Thomas Hempel.

"Det var en fantastisk person"

Journalisten K-G Bergström var under flera år på 1980-talet vice ordförande i Riksdagsjournalisternas förening under Magdalena Ribbings ledning, och efterträdde senare henne på posten.

–Det var väldigt lärorikt, stimulerande och fantastiskt att få jobba så nära henne. Det var en fantastisk person och hon har senare spelat en enorm folkbildande roll då hon har ägnat sig åt vett och etikett, säger han till TT.

K-G Bergström minns Magdalena Ribbing med värme.

–Hon hade humor, hon var lättsam, hon var prestigelös och mitt i allt detta hade hon väldigt gott självförtroende. Hon var genomsympatisk. För att vara en adelsdam var hon osannolikt folklig, och det är nog det högsta betyg jag kan ge.

ANNONS

"Har fått begreppet vett och etikett att bli accepterat"

Mats Danielsson, vett- och etikettexpert, hyllar Magdalena Ribbing som sin stora förebild.

–Hon har fått begreppet vett och etikett att bli accepterat. Dessutom hade hon en otrolig humor, säger Mats Danielsson och påminner om när hon i SVT:s direktsändning från Nobelfesten fick frågan: Vad gör man när man blir kissnödig på Nobelfesten.

–Då svarade hon: Vad är alternativet? Det var Magdalena Ribbing i ett nötskal. Fyndig, kvick, klok folkvettsexpert.

Mats Danielsson anser att Magdalena Ribbing förändrade begreppet vett och etikett, från att handla om knivar och gafflar till relationsfrågor.

–Hon lyckades avdramatisera hela begreppet. Hon tog det ifrån de högborgerliga traditionerna till svenska folkets vardag.

Anders Sjöqvist var Magdalena Ribbings förläggare de senaste 13–14 åren och nåddes tidigare i veckan av beskedet att hon hade skadats.

–Enda anledningen till att jag klarar av att prata med dig nu är att jag vant mig vid tanken de senaste tre dagarna. Hade jag fått detta som en pushnotis från DN för en timme sedan hade det varit mycket jobbare, säger han efter att ha nåtts av budet under sitt besök på Bokmässan i Göteborg.

–Jag tyckte otroligt mycket om henne som vän och som författare. Vi tyckte så otroligt mycket om varandra. Jag vill faktiskt bara åka hem, men Magdalena hade sagt till mig "fortsätt jobba nu Anders" och då gör jag det. Jag är oerhört tacksam att hon varit en del i mitt liv. Hon var snabb, kvick och full i fan. Jag kommer att sakna hennes skratt och våra stunder ihop.

ANNONS

– Många människor trodde det var viktigt för henne var servetten låg eller besticken eller hur man exakt skulle skåla. Men det var inte alls det som var viktigt för henne utan det var det mellanmänskliga, hur vi var mot varandra, säger Anders Sjöqvist.

Många reaktioner efter hennes död

På Twitter strömmarreaktionerpå hennes död. Bland annat av journalistkollegan Mark Levengood.

Även Operasångerskan Rickard Sjöberg somuttrycker sin chock över dödsbeskedet.

ANNONS