Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/6

Macken tar emot nya kunder

Claes Eriksson kunde inte stå emot publiktrycket. Nu får "Macken", trots allt, fortsatt liv på Lorensbergsteaterns scen – och tar nästa år emot hugade kunder även i Stockholm.

När 30-årsjubilerande "Macken" i höstas hade premiär på 100-årsjubilerande Lorensbergsteatern, var det tydligt uttalat att det skulle bli 100 föreställningar, varken mer eller mindre. Publiken rusade till och scenversionen av kultserien har spelats för utsålda hus som nu närmar sig 100-strecket i antal.

Den 10 juni var det meningen att den detaljrika scenografin skulle användas för sista gången innan den monterades ner och packades ihop, men så blir det inte. Claes Eriksson, som varit benhård angående antalet, insåg till slut att det inte gick att negligera trycket på biljetter och suget efter att se mer av Roy & Roger och alla de andra klassiska figurerna.

– Det är många i gänget som är förvånade med tanke på att jag har varit stenhård på det här med 100 föreställningar. Att jag ändrar mig hör inte till det vanligaste, men jag har blivit mjukare med åren, säger Claes Eriksson med ett skratt.

– Publikintresset är en anledning till att vi kör vidare. Sedan har det faktum att de andra i gänget tycker den är så jätterolig att spela varit av avgörande betydelse, fortsätter upphovsmannen bakom tv-serien, filmen och föreställningen "Macken"

För sedan de sex avsnitten första gången visades i Sveriges Television 1986 har det även gjorts en film om Roy & Roger, inspelad i Bitterna i Skaraborg. Och så, till slut, även en scenversion.

Det är många som genom åren har frågat Claes varför gänget inte sätter upp "Macken", men det har hela tiden funnits annat de hellre har velat göra. Samtidigt har det också funnits en viss tvekan inför hur tv-serien, som egentligen består av ett antal sketcher som fogats ihop inom ramen för den gamla macken och med Roy & Roger som den gemensamma nämnaren, skulle gå att göra på teaterscenen.

– Men nu när vi väl har gjort det har jag slagits lite av hur bra "Macken" funkar på scen och som en sammanhållen föreställning. Plötsligt blir den lilla story som finns i berättelsen mycket tydligare. Man vill veta hur det går för Roy & Roger och deras rivningshotade bensinstation, för mannen med den vita Opeln och för den beige mannen och hans blåa 240, fortsätter Claes Eriksson.

Han är också ödmjukt tacksam för den kärlek publiken visat och visar gänget kväll efter kväll.

– Det är fascinerande med publiken, där många kan replikerna utantill och en del till och med säger dem högt. Och när introt till "Husvagn" och "Syntharen" kommer blir det jubel varenda kväll!

Nu kommer det att jublas åt dem och alla andra showstoppers ett bra tag till, först på Lorensbergsteatern med start den 18 januari, sedan på Cirkus i Stockholm under fem veckor från och med 11 april. Nya tårar av skratt kommer att rinna när mannen med båtmotorn, som hans äldste son (om det nu var han) råkat dränka, gör entré och många nya Macken-kunder kommer att ha träningsvärk i skrattmusklerna efter att Turbo dömt ut den gule Datsunen han sedan vill köpa.

Totalt blir det 57 föreställningar under våren 2018 och biljetterna släpps om en dryg vecka, måndag den 29 maj. Claes Eriksson öppnar också för ytterligare speltillfällen längre fram.

– Vi har sagt att vi har den här föreställningen och kan plocka fram den när vi vill, så vi sätter inget stoppdatum. Allt beror förstås på hur det går, men det KAN bli mera.

Eller, för att citera Roy himself när han intervjuas av lokalradion i föreställningen:

– Den här macken ska inte rivas!

Fakta: Macken

Tv-serien: "Macken – Roy’s & Roger’s Bilservice" visades första gången hösten 1986 och blev Galenskaparna och After Shaves stora, publika genombrott. Flera av seriens karaktärer fick närmast kultstatus. Det sista av de sex avsnitten i serien sågs av 3,6 miljoner tittare. Serien har sänts i repris i SVT ett antal gånger och har haft miljonpublik varje gång.

Filmen: Filmen, med samma namn som tv-serien, hade premiär 1990 och kallas ibland även för "Macken, del 7" med syfte på tv-serien. Filmen handlar om hur bröderna Roy & Roger bestämmer sig för att leta reda på sin pappa, spelad av Hasse Alfredson. Brödernas mamma spelas av Laila Westersund.

Föreställningen: Hade premiär 27/10 2016, på Lorensbergsteaterns 100-årsdag och får nypremiär den 18 januari 2018. I rollerna syns Anders Eriksson, Jan Rippe, Claes Eriksson, Knut Agnred, Per Fritzell, Charlott Strandberg och Lasse Beischer samt Den Ofattbara Orkestern XL. Biljetterna släpps den 29 maj.

Mest läst