Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

171022-kimwandersson-549891_se.gp_1.jpg
Kim W Andersson samlar sin skräckserie "Love hurts" i ett nytt album.

Lyxiga skräckserier blir "win-win-win"

En finare bok till billigare pris som ger mer pengar till upphovsmannen. Låter det som en omöjlig ekvation? Inte för Kim W Andersson, som för tredje gången lanserar ett seriealbum via sajten Kickstarter.

Snart ger han ut albumet "Love hurts deluxe", en samling av de romantiska skräckserier som han tecknat i tio års tid. Därtill kommer extramaterial, tidigare opublicerade serier och gästinhopp av bland andra Liv Strömqvist, Sara Bergmark Elfgren och Orvar Säfström.

- Det är ett perfekt läge att samla alla serierna i en och samma utgåva. Nu ska de äntligen samlas på ett värdigt sätt också. Det blir en rejäl pjäs och den blir bara tjockare och tjockare ju fler backare vi får, säger Kim W Andersson.

"Otroligt framgångsrikt"

Gräsrotsfinansiering, eller crowdfunding, fick sitt stora genomslag för några år sedan. Sajter som Kickstarter låter kreatörer be om förskottsbetalning för att finansiera allt från uppfinningar till filmer och spel. Verksamheten omsätter i dag enorma belopp.

Med en dryg vecka kvar har Kim W Anderssons kampanj redan samlat in en bra bit över de 100 000 kronor som han satte som mål. Det blir det tredje projektet som han finansierar på det här sättet.

- Det har visat sig vara ett otroligt framgångsrikt sätt att ge ut böcker och att få kontakt med mina läsare. De får en lyxigare utgåva, men ändå till ett bättre pris och jag får mer av kakan när det inte finns någon bokhandel eller andra mellanhänder, säger han.

Passar för serier

Det ska sägas att Kim W Andersson redan var en etablerad serietecknare med trogna läsare innan han tog steget till crowdfunding. Samtidigt tror han att just seriemediet passar extra bra på sajter som Kickstarter.

- Det är ju väldigt visuellt med serier och det fungerar väldigt lätt att presentera sig med både text och bild. Skulle man försöka sälja in en roman så hade det krävt mer av läsaren, säger han.

TT: Händer det att du anpassar dig till vad som säljer när det syns så tydligt vad läsarna vill betala för?

- Nej, det är tvärt om. Det här ger mig möjligheten att göra en smalare produkt för en smalare krets. Jag måste inte nå ut till någon bredare massa och jag gör exakt som jag vill. Pengarna som kommer in är mer värda helt enkelt.

Fakta: Kim W Andersson

Ålder: 38

Bor: Nacka i Stockholm. Född och uppvuxen i Staffanstorp.

Bakgrund: Har ritat och läst serier så länge han kan minnas och har gått serieskolan i Malmö. Är bland annat känd för "Love hurts", en serie fristående kärlekshistorier som utspelar sig i skräck- och science fiction-miljöer. Serien har publicerats i tidningen "Nemi".

Han har blivit utgiven i ett tiotal länder, bland annat av ansedda amerikanska förlaget Dark Horse Comics. Tidigare har han finansierat en nyutgåva av sin serieroman "Alena" och den svenska utgåvan av "Astrid – vulkanmånens kult" via Kickstarter.

Aktuell med: "Love hurts deluxe", som ges ut i december.

Kim W Anderssons Kickstarter-tips

Prata med andra som har gjort det förut och lyssna på deras erfarenheter. Både med folk som har lyckats och misslyckats.

Gör en rolig presentation av det du vill nå ut med. Våga vara personlig.

Håll det enkelt. Ett nybörjarproblem är ofta att man lägger på en massa olika nyckelringar, klistermärken och bokmärken som belöningar. Glöm inte att allt ska skickas ut.

Våga vara transparent. Jag är alltid noga med att säga att jag tjänar mer pengar per såld bok på det här sättet. Jag tror att folk tycker att det känns bra att pengarna går till skaparen.

Använd sociala medier. Jag når 80 procent av mina backare på Facebook.

Avsätt tid. När kampanjen väl är igång sitter jag med det varje dag och hittar nya sätt för att nå ut. Den sköter inte sig själv.

Mest läst