”Lotta på Liseberg” läggs ner

Sommaren 2023 blev den sista säsongen för “Lotta på Liseberg” – nu meddelar Lotta Engberg att hon ska sluta som programledare för allsångsprogrammet. “Lotta på Liseberg” firade förra sommaren 20 år av allsång i parken och 15 år i tv-rutan.
– Det svåraste beslutet jag tagit, säger Lotta Engberg i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Lotta Engberg började leda allsång från Lisebergs stora scen sommaren 2004. Fem år senare plockade TV4 upp programmet och sände det varje vecka under sommarsäsongen.

– Att fått dela 20 år med publiken på Liseberg och 15 år på TV4 med en stor allsångspublik hemma i sofforna är den finaste musikaliska gemenskap jag känt. Jag är oerhört tacksam Att ta beslutet att sluta var på ett sätt lätt och på ett sätt bland det svåraste jag gjort. Nu stänger jag dörren men öppnar upp fönstret på vid gavel. För det finns en Malte och en Viktor och en Alma och en Stella och en Oskar och en Arvid som alla sommarlov haft en mormor som jobbat. Nu ska vi ta igen den tiden, säger Lotta Engberg i ett pressmeddelande.

ANNONS

Runt en miljon besökare har varit med framför scenen och hundratals artister har gästat allsången. Totalt blev det 170 kvällar för Lotta på Liseberg.

– Den röda tråden under alla 20 år är den familjära stämningen som genomsyrat hela produktionen. Den stämningen når hela vägen genom rutan och Lotta är unik i sitt sätt att skapa glädje och omfamna alla med kärlek. Detta smittar av sig på alla som fått vara en del av ”Lotta på Liseberg”, säger Åsa Bilén, producent Liseberg, som arbetat med allsången i alla 20 år.

TV4 öppnar upp för möjlig fortsättning

Jonathan Nordin, exekutiv procent på TV4, fick beskedet från Lotta Engberg för ett par veckor sedan.

– Vi blev självklart chockade, ett kvartal per år har det varit vårt mest sedda program. Lotta har bidragit med mycket glädje genom allsången, vi förstår att det här blir saknat i tablån.

Arbetet med att hitta ett koncept som kan ersätta allsången är redan igång – och samtal förs med Liseberg.

– Vi kommer inte ha möjlighet att lansera nåt den här sommaren, utan hoppas kunna ha en sommarunderhållning från Liseberg 2025. Vi är jättenöjda med samarbetet med dem och har redan startat en dialog om vad vi kan göra härnäst. Jag har jobbat med det här programmet i tio år och sett Lotta och Göteborgspublikens unika egenskap att sprida glädje, så det gäller att hitta något som har samma parametrar.

ANNONS

TV4 har redan haft ett tufft år och lagt ner flera av sina underhållningsprogram, så som ”Let's dance”, ”Talang”, ”Biggest loser” och ”Wild kids”. Hur förlusten av en publikfavorit som ”Lotta på Liseberg” kommer att slå mot kanalen kan Jonathan Nordin inte svara på än.

– Jag vet faktiskt inte, beslutet kom precis, vi kan bara försöka agera på det och tänka på vad vi kan göra i stället. Alla idéer är välkomna, nu sätter vi oss i gruvan och tänker.

Artister som gästat Lotta Engberg genom åren är allt från svenska toppnamn som Håkan Hellström (under premiäråret 2004), Lill Lindfors, Benjamin Ingrosso, Lill-Babs, Pugh Rogefeldt, Lasse Berghagen och Tommy Körberg, internationella akter som Måneskin och Michael Bolton, samt i princip varenda deltagare i Melodifestivalen, från Jill Johnson och Nanne Grönwall till Panetoz och John Lundvik.

LÄS MER:Recension: Lotta på Liseberg 19 juni

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS