Litet museum med stor portion Alfredson

Ett femton kvadratmeter stort hus på Österlen. Kanske är det där man bäst hedrar minnet av Hasse Alfredson. Museet med humorduon Hasse och Tages skrattskatter håller extra öppet för besökare som sörjer hans bortgång.

ANNONS
|

Tegelhuset vid tågstationen i Tomelilla har varit museum i elva år och det var Hans Alfredson själv som tog initiativet.

- Det var hans idé att det skulle bli ett museum här, det är hans skisser som legat till grund när man byggt museet, säger Figge Bergquist, vice ordförande för den ideella förening som driver museet, till TT.

ANNONS

Drygt en handfull människor får plats i museet åt gången, därför behövs ett kösystem och begränsad besökstid under välbesökta dagar. Genom åren har Alfredson själv besökt museet flera gånger, berättar Figge Bergquist.

- Han gjorde det fram till för några år sedan, då han drog sig tillbaka från offentligheten. Han var nöjd med museets utseende och funktion, säger Bergquist och berättar om Alfredsons koppling till den lilla skånska orten.

- Länge hade han ett sommarboende här i Tomelilla. Och när det var dags att hitta en bas för filminspelningar köpte man en gård utanför tätorten som inreddes som en filmgård.

Luckor och skåp

Bakom luckor och i lådor finns manus, bilder och rekvisita som hjälper till att minnas 1960- och 70-talens stora komiker Hasse Alfredson och Tage Danielsson. Rummet är målat i flera färger och visst finns det också en blommig falukorv här.

ANNONS

- Tryck på knappen, säger Bergquist till en långväga besökare från Linköping.

Falukorven börjar snurra och i lokalen finns både ljud och filmer. Normalt är det säsongsstängt sedan ett par veckor tillbaka, men föreningen Hasse & Tage-museets vänner har kontaktats av några medier och därför har Figge Bergquist låst upp dörrarna. Och det visar sig vara mycket lägligt för Lasse Petersson, som inte visste att det skulle vara stängt.

- Vi har åkt från Linköping för att komma hit, vi hade en resa på gång till Kivik och när det här hände var det läge att lägga resan precis nu, säger han.

TT: Hur minns du Hasse Alfredson?

- Som en seriös spelevink, han vågade utmana samhället på sitt sätt. Humor är mycket viktigare än krig och det kunde både Hasse och Tage.

ANNONS

Öppnar extra

Nu på fredag öppnar museet extra klockan 9-15 för att folk ska ha möjlighet att besöka museet, utan att behöva göra en särskild förfrågan om det, så här utanför säsong.

- Ofta är det folk i min egen ålder och uppåt som besöker museet, och om de frågar om pensionärsrabatt brukar jag säga "nej, då skulle vi få ge rabatt till i stort sett alla som kommer". Men det är inte riktigt sant, även familjer kommer och många barn har ett stort intresse av att besöka museet eftersom det är byggt med så mycket lådor, skåp och knappar, säger Bergquist.

Att ta emot beskedet om Hans Alfredson bortgång var jobbigt, förklarar Bergquist.

- Det är med djup stor sorg och bestörtning. Även om vi visste att Hasse varit krasslig en längre tid kom det här ändå som en chock.

ANNONS
TT

Fakta: Hans Alfredson

* Född i Malmö den 28 juni 1931.

* Studerade i Lund, där han träffade Tage Danielsson som han sedan kom att samarbeta med fram till dennes död 1985.

* Under 1960- och 1970-talet stod de två bakom en lång rad revyer, flera av dem mycket framgångsrika, där bland andra Gösta Ekman och Monica Zetterlund ofta medverkade.

* Alfredson verkade även som regissör och manusförfattare, bland andra till filmerna "Att angöra en brygga" (1965), "Ägget är löst!" (1975) och "Den enfaldige mördaren" (1982).

* Till hans litterära produktion kan räknas barnböckerna "Blommig falukorv och andra bitar för barn" (1965) och "Varför är det så ont om Q?" (1968). Senare kom verk som "En ond man" (1980), "En yxa i nacken" (1992) och "De döda kring Maria" (1999).

ANNONS