Gunnel Lindblom. Arkivbild.
Gunnel Lindblom. Arkivbild.

Lindblom hedras på Stockholms filmfestival

Gunnel Lindblom får hedersutmärkelsen Stockholm Achievement Award på Stockholms filmfestival. Den 86-åriga skådespelerskan får priset för sin livsgärning inom svensk film.

ANNONS
|

"Hon är en ikon med fängslande insatser i några av svenska filmhistoriens främsta filmer och är dessutom framgångsrik i sitt arbete som regissör. Med stark konstnärlig integritet och en egensinnig röst är hon en mästare på att fånga de stora känslorna med minsta möjliga uttryck" lyder juryns motivering.

Gunnel Lindblom slog igenom 1957 i två av Ingmar Bergmans mest kända filmer: "Smultronstället" och "Det sjunde inseglet". Därefter har hon spelat i filmer som "Tystnaden" (1963), "Nattvardsgästerna" (1963), "Älskande par" (1964), "Flickorna "(1968) "Män som hatar kvinnor" (2009) och 2001 tilldelades hon Hedersguldbaggen för sin samlade verksamhet som skådespelare.

ANNONS

På teatern fick Lindblom sitt stora genombrott i samme Bergmans uppsättning av Goethes "Faust" 1958. Hon har själv regisserat närmare 30 uppsättningar på Dramaten.

Stockholm Achievement Award har tidigare gått till bland andra Uma Thurman, Willem Dafoe och Ellen Burstyn. Årets pris delas ut den 11 november i samband med visningen av Margarethe von Trottas dokumentär "Searching for Ingmar Bergman".

Stockholms filmfestival äger rum den 7–18 november.

TT

Fakta: Gunnel Lindblom

Utbildad vid Göteborgs stadsteater 1950–52

Filmdebuterade i "Gustaf Molanders kärlek" 1952

Har spelat i en lång rad tv-serier, teateruppsättningar och filmer varav den senaste, "The swede" hade premiär 2014.

Priser och utmärkelser i urval: Thaliapriset, Litteris et Artibus, O'Neill-stipendiet, Gösta Ekman-stipendiet.

Har bland annat regisserat en lång rad teateruppsättningar samt långfilmerna "Sommarkvällar på jorden", "Sally och friheten" och "Paradistorg".

ANNONS