Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180103-lerinslarlingar-583838_se.gp_1.jpg
Lars Lerin startar konstskola i nya SVT-programmet "Lerins lärlingar". Pressbild.

Lerin: "Det har blivit vänskap för livet"

I nya SVT-serien Lerins lärlingar startar konstnären och Augustprisbelönade författaren Lars Lerin en konstskola för personer med funktionsnedsättningar.

Under två månader och sex avsnitt får tittarna följa Lars Lerin och de 20 deltagarna som alla kommer från Karlstad kommuns handikappomsorg. De ska måla, men även prova på andra konstnärliga uttryck, som att arbeta med lera, spela teater, musicera och dansa.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag trivs ihop med människor med funktionshinder, många har varit tvungna att hantera jobbiga saker under sina liv och det kan jag identifiera mig med, säger Lars Lerin.

"Svårt att säga ifrån"

Slutmålet är en stor utställning och vernissagefest på Lerins museum, som invigs av drottning Silvia. Lars man Manoel "Junior" Marques, till vardags museichef, agerar festgeneral inför invigningen.

- Jag har varit tvungen att ta på mig rollen som lärare vilket jag är dålig på. Jag har svårt att säga ifrån och velar mest, säger Lars Lerin med ett skratt.

Kända gäster

Under programmets gång dyker både kända och okända gäster upp. Bland annat kommer Eric Saade och Kakan Hermansson på besök.

- Det har verkligen varit otroligt roligt. Jag har lärt mig minst lika mycket av deltagarna som de har lärt sig av mig. Vi kommer att fortsätta träffas, det har blivit vänskap för livet. Jag är så himla kär i de här människorna, säger Lerin, som i inledningsprogrammet ger deltagarna uppgiften att måla självporträtt och noga berättar att ingenting är rätt eller fel eller att man behöver visa sig duktig inför sig själv eller de andra deltagarna.

Lerins lärlingar får premiär i SVT1 den 10 januari, där tittarna bland annat får möta Jessica, med autism och adhd, som berättar att "skapandet betyder massor" och visar sina målningar av delfiner.

- Jag vill göra något vackert, det finns så mycket elände i världen, säger hon.

 

Fakta: Lars Lerin

Född: 1954.

Uppvuxen: Munkfors.

Bakgrund: Gick Gerlesborgsskolan och därefter konsthögskolan Valand i Göteborg. Fick ett stort publikt genombrott med sin utställning på Waldemarsudde 2008 som sågs av drygt 100 000 personer. Har gjort två säsonger av "Vänligen Lars Lerin" i SVT som vann Kristallen 2016 för årets livsstilsprogram.

Sysselsättning: Akvarellist och författare. Driver konsthallen Sandgrund i Karlstad.

Bor: På Hammarö strax utanför Karlstad.

Familj: Gift med Manoel "Junior" Marques, dansare från Brasilien. Sonen Rafael.

Övrigt: Har öppet berättat om sitt tidigare missbruk av sprit och tabletter. Medverkade i Sara Broos prisbelönta dokumentär "För dig naken" som handlar om hur han träffar sin blivande make, Junior. Kameran är med från deras första möte på Arlanda.

Mest läst