Lena Adelsohn Liljeroth är barnens minister

ANNONS
|

Att öka läsningen i ett Sverige där läsförmågan bland barn och unga kraftigt minskat, är ett prioriterat område för Sveriges kulturminister. Vikten av högläsning och samtal om vad man läser är nygamla kunskaper som måste anammas på nytt, för att komma tillrätta med problemen. Barnen har lämnats för mycket ensamma i sin läsprocess enligt forskningsrön och regeringen lovar nu 15 miljoner kronor till läsfrämjande åtgärder i budgeten för 2014.

Hur de ska användas presenteras i den kommande litteraturpropositionen.

–Det här handlar om mycket mer än att bara knäcka läskoden. Det är vägen in i det vi kallar demokrati, säger Lena Adelsohn Liljeroth, på besök i Vara kommun, ett par veckor före årets bokmässa.

ANNONS

På Nästegårdsskolan i Kvänum, en av många ”skapande skolor” som fått ministerbesök under hennes regeringstid, får hon en förevisning i hur man arbetar i läsgrupper. Läsning och barns och ungas idrottande, det är frågorna som kultur- och idrottsminister vill lyfta i den kommande valrörelsen.

–Föreningsidrottandet sjunker. Vad det beror på finns det nog flera svar på, men det är ett bekymmer, säger ministern, och lägger till:

–Scoutrörelsen vill jag gärna lyfta också, som ett positivt exempel, och frågor som rör allemansrätten.

Med en titt i backspegeln då. Hur summerar du dina sju år som kulturminister?

–Jag är trygg med många av de förändringar vi har gjort. De är uppenbart inte så bekanta i storstäderna, men lämnar man Stockholm så är det många som engagerats i kulturfrågorna och visar intresse för att stödja kulturen, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Arbetet med att engagera övriga departement i kulturfrågor är också något hon är nöjd med, där har det skett en attitydförändring, anser ministern.

–Förståelsen och kunskapen om vad kulturen betyder för samhället har ökat. Det känns inte svårt att prata om kulturfrågor längre.

I Kultursverige har det blåst mer kring din person. Du har till exempel vid flera tillfällen anklagats för ministerstyre.

–Nämn några exempel.

ANNONS

Bråket med Filminstitutets ledning för ett par år sedan, och nu senast, en KU-anmälan efter att ledningen på Thielska galleriet bytts ut.

–Jaha, du menar det där brevet till Filminstitutet? Ja, det är väl alltid en fråga om hur man uttrycker sig. Men det är väl inte så konstigt, när vi först har en överenskommelse, och man sedan går ut och kritiserar den offentligt, att jag blir irriterad? En KU-anmälan är förstås allvarlig, och den kritiken ska jag bemöta vid det förhöret. Men två exempel på sju år, det var väl inte så farligt?

Vad känner du själv? Har du tröttnat på kulturbråk, är det tråkigt att vara minister?

–Tråkigt är det aldrig. Men man kan väl säga så här, att jag med åren blivit väldigt varse vilka starka kopplingar det finns mellan vissa kulturaktörer och vissa redaktioner. Å ena sidan har jag har levt nära politiken sedan jag var 14 år så jag visste ganska väl vad jag gav mig in på, å andra sidan, att vara minister är nog ett svårare uppdrag än någon kan föreställa sig.

Jag upplever att du har blivit mer svårtillgänglig. Är trycket på dig hårdare nu än i början?

–Jag upplevde trycket mycket hårdare i början, och jag tycker inte att jag är svårtillgänglig. Möjligen är jag mer försiktig med min tid. Det måste man vara. Jag försöker svara på det mesta, men mediafrågorna tar mycket av min tid.

ANNONS

Du kommer till bokmässan, men har tackat nej till en kulturpolitisk debatt som GP arrangerar. Varför då?

–En del debatter fungerar inte, helt enkelt.

Hur menar du?

–Jag kommer att delta i många samtal om kulturpolitik under bokmässan – men inte med det upplägget. Jag vill inte kommentera det vidare.

Fotnot: GP:s seminarium på bokmässan har rubriken Framtidens kulturpolitik. Medverkar gör Gunilla Carlsson (S), ordförande i riksdagens kulturutskott, Gustaf Hoffstedt (M), ledamot av kulturutskottet, Stina Oscarson, chef för Radioteatern, Ingrid Elam, dekan vid den konstnärliga fakulteten Göteborgs universitet, och Pontus Hammarén, chef Borås konstmuseum. Samtalet leds av GP:s kulturchef Gabriel Byström.

Seminariet hålls på torsdag 26 september kl 10.00. Då träffar kulturministern Carina Kloek-Motin, vd på Alfons Åberghuset, enligt uppgift från departementet.

ANNONS