Tomas Ledin kan se tillbaka på mer än 100 föreställningar av sin krogshow i Stockholm och Göteborg. I höst blir det fortsättning med turné till tio städer. Sedan tar Ledin paus från scenframträdanden i minst ett och ett halvt år.
Tomas Ledin kan se tillbaka på mer än 100 föreställningar av sin krogshow i Stockholm och Göteborg. I höst blir det fortsättning med turné till tio städer. Sedan tar Ledin paus från scenframträdanden i minst ett och ett halvt år.

Ledin tar ledigt och vill kolla på film

Efter 104 krogkvällar i storstäderna ger sig Tomas Ledin i höst ut på turné – den sista på ett bra tag. Men först tar han gärna en titt när filmen med Ledin-låtar blir till i sommar.

ANNONS
|

Tomas Ledins krogshow "Skarpt läge" har gått för fulla hus i Stockholm och Göteborg under våren. I höst tar han föreställningen på turné – uppgraderad med lite extra för något större arenor i tio städer, men med samma grundstruktur.

Efter det tar Ledin paus.

- Det är planerat 18 månader, kanske till och med två år, som jag inte ska stå på scen. Jag ska ha det skönt och vara lat, säger den folkkäre 66-åringen.

ANNONS

- Jag är i en ålder där man blir medveten om att det finns ett slut. På allt, faktiskt.

Men han planerar inte att lägga artistlivet på hyllan för gott.

- Förhoppningsvis skriver jag lite låtar. Jag har inte tröttnat på nåt vis, försäkrar Tomas Ledin.

- Jag tycker att jag är bättre än jag varit någonsin! Det vore helt fel att lägga av.

Fristående film

Tomas Ledins musikskatt är så rik att det nu görs en musikalfilm, "En del av mitt hjärta", med 16 av hans låtar. Ledins roll är att han har sista ordet om musiken i filmen, men den handlar inte om honom eller hans liv.

ANNONS

- Det är en fristående historia, baserad på texterna.

Ledin tycker att manusförfattaren Lars Vasa Johansson vävt in låtarna lyhört i filmens handling.

- Det är roligt att de även valt några låtar som är tämligen okända för den stora publiken.

När filmen börjar spelas in i sommar kan filmgänget räkna med Ledin-besök. Kanske kommer han också att medverka på filmduken, som sig själv i en liten roll.

- De vill det. Och lite linslus är jag ju... Jag kanske promenerar förbi i bakgrunden i någon scen.

Inspiration i New York

I krogshowen står han däremot i rampljuset, med sin rad av kända och populära låtar som får publiken att sjunga med.

ANNONS

Men det är inte bara musik rätt-upp-och-ner.

- När man gör något på en fast scen, som en krogshow, finns det artistiska möjligheter som inte erbjuds i vanliga fall. Det är en rolig artistisk utmaning att bygga en föreställning där det händer väldigt mycket olika saker.

Ett avsnitt är inspirerat av en show som sångaren David Byrne (tidigare i rockgruppen Talking Heads) gjorde off-Broadway i New York.

- De upplöste det här med var publiken var, och var föreställningen skedde. Man flyttade i rummet, säger Tomas Ledin.

Kommer nära publiken

Just det elementet finns också i hans egen show. Och då händer saker i salongen.

- Det blir viktigt för folk att ta på mig, och det ska tas bilder. Man skapar en mycket närmare kontakt. Det är lite avväpnande, beskriver Ledin.

ANNONS

Saker rör sig också på scenen, och i ett finstämt avsnitt flyttar man med modern bildteknik till den italienska ön Capri.

Att göra krogshow var ett ganska stort steg för rockartisten Ledin, men blev en framgång. Finns det någon annan lockande arena kvar, som han inte spelat på?

- Jag var med på invigningen av Friends Arena, men jag har inte fått välta stället själv nån gång. Det vore inte dumt, svarar Tomas Ledin.

TT

Fakta: Tomas Ledin

Född 1952 i Östersund. Växte upp i Rätan (Jämtland), Hölö (Sörmland) och Sandviken.

Gift med Stikkan Andersons dotter Marie Ledin, som han har två söner med.

Albumdebuterade 1972 med engelskspråkiga "Restless mind". Har givit ut en mängd album både på svenska och engelska, från 1990 uteslutande på svenska.

Vann den svenska Melodifestivalen med låten "Just nu" 1980.

Har skrivit den moderna klassikern "Sommaren är kort" och en lång rad andra populära låtar.

Har gjort 104 föreställningar av krogshowen "Skarpt läge" i Stockholm och Göteborg.

I höst blir turné med den något utökade varianten "Skarpt läge Deluxe". Tio städer får besök: 28–29/9 Karlstad, 5–6/10 Helsingborg, 12–13/10 Skellefteå, 19–20/10 Linköping, 26-27/10 Uppsala, 2–3/11 Sandviken, 9–10/11 Växjö, 16–17/11 Malmö, 23–24/11 Örnsköldsvik, 1–2/12 Örebro.

ANNONS