Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Lars Tunbjörk får eget fotografiskt centrum

Närmre en halv miljon satsas på att ta till vara arvet efter den internationellt hyllade och folkkäre fotografen i hemstaden Borås.

Saknaden var stor när internationellt hyllade fotografen Lars Tunbjörk gick bort för två år sedan. Nu får han ett eget fotografiskt centrum i hemstaden Borås.

Lars Tunbjörk räknas som en av Sveriges främsta fotografer. Med sina realistiska och surrealistiska bilder, ofta kryddade med både melankoli och humor, blev han snabbt också folkkär. Saknaden var stor då den enormt produktive fotografen gick bort 2015, endast 59 år gammal. 

Utställningen och fotoboken Landet utom sig (1993), med texter av Göran Greider och Tomas Tidholm, blev hans stora publika genombrott. Sedan dess har han gett ut en mängd fotoböcker, bland dem Kontor (2002), I love Borås (2006) och Every day (2012)

40 separatutställningar

Lars Tunbjörk hann också med 40 separatutställningar bland annat på International Center of Photography i New York, på Galerie Vu i Paris och Open Eye Gallery i Liverpool. 2004 var han inbjuden att medverka på Moskva Fotobiennal.
Samtidigt som hans internationella framgång blev ett faktum, glömde han aldrig hemstaden Borås. Medan hans fotografier visades i Moskva öppnade den populära utställningen Hembygd på Borås konstmuseum.

Det är också där som det nya Lars Tunbjörk Center kommer att ligga.
– Hans samlingar är väldigt omfattande, och kommer att utgöra en viktig del av museet, säger Conny Brännberg (KD), ordförande för regionens kulturnämnd som nu går in med 450 000 kronor för att säkerställa arvet efter Lars Tunbjörk.
Det nya centret kommer att tillgängliggöra Tunbjörks konstfotografiska och journalistiska arbete genom en publik utställningsdel på museet med verk och böcker. Tillfälle kommer också att ges att ta del av digitaliserat material. 
Fotografens samlingar flyttas därmed från Stockholm, där han bodde och verkade fram till sin död, till Borås.

Pontus Hammarén, chef för Borås konstmuseum, förtydligar att projektrummet är en förstudie inför en större satsning på några års sikt:
– Tanken är att Lars Tunbjörk Center i framtiden ska bli något fristående.


Borås sätts på foto-kartan

Conny Brännberg hoppas att nya Lars Tunbjörk Center ska "sätta Borås på kartan som en stad för fotografiintresserade".
– Lars Tunbjörk var stilbildande med sin vardagsrealism, och sitt sätt att dokumentera. Den fotografiska bilden har stärkt sin ställning de senaste åren, inte minst genom vad Fotografiska har gjort i Stockholm, säger han och fortsätter:
– Det finns i dag ett stort intresse hos allmänheten för bilden - inte minst stillbilden. Det här blir ett välkommet komplement till Borås konstmuseum.

Karaktäristiskt för bilderna i boken och utställningen Landet utom var Lars Tunbjörks konstnärligt fruktbara, och ambivalenta, känslor inför den småstad där han växte upp, och där han redan som 15-åring började fotografera för Borås tidning.

Mest läst