Tomas Andersson Wijs bästa turnéminne är natten med Sandra, Malmöfestivalen 2004. Arkivbild.
Tomas Andersson Wijs bästa turnéminne är natten med Sandra, Malmöfestivalen 2004. Arkivbild.

Andersson Wij drar på "semester"

Tomas Andersson Wij är på väg ut på en stor turné, med fyra gitarrer och ett par badbrallor i bakluckan.

ANNONS
|

1998 släppte Tomas Andersson Wij debutalbumet "Ebeneser". Nu ger han sig ut på sommarturnén med nya låtar från plattan "Avsändare okänd". Men oroa er inte – han lovar att också framföra klassiker som "Hälsingland".

- Den spelar jag alltid, det går inte att komma undan, säger han.

TT: Vad är det speciella med sommarturnéer?

- Det speciella är de olika förutsättningarna och variationen: ena kvällen spelar jag solo ute i skogen, andra på en stor stadsfestivalscen. Det kommer också publik som inte har lika mycket förkunskap om en, som när man har vanliga konserter.

ANNONS

TT: Vilket är ditt bästa turnéminne?

- Natten med Sandra på Malmöfestivalen 2004.

TT: Och värsta?

- Jag hade spelat i Göteborg och skulle vidare till Landskrona. När jag kommer fram har jag glömt alla fyra gitarrer i bagagerummet på hotellet. Jag får sätta dem i en taxi som kommer fram fem minuter efter utsatt tid, med en taxinota på 4000 kronor.

- Det var en viss stress där, men det blev ett bra gig.

TT: Var finns den bästa publiken?

- Det finns ett ställe på Öland som heter Kackelstugan. Där brukar det alltid vara utsålt och väldigt bra publik som lyssnar och är peppade. Sedan finns det ju motsatsen: Stadsfestivaler där alla är drängfulla. Då har jag inte musklerna i min musik att överrösta en sådan publik.

ANNONS

TT: Vilken scen drömmer du om att få spela på?

- Dalhalla skulle vara fantastiskt, den verkar otroligt fin. Vattnet vid scenen, atmosfären. Hela inramningen är mäktig och vacker, nästan som en kyrka ute i naturen.

TT: Vad tar du alltid med dig när du åker ut på turné?

- En liten docka så att jag kan lyssna på musik i logen, badbyxor och fyra gitarrer.

TT: Vad är det sista du gör innan du kliver på scenen?

- Jag brukar försöka fokusera och tänka på hur tacksam jag är över att jag får göra det jag gör. Att jag får göra det jag älskar ännu en kväll.

ANNONS
TT

Fakta: Sommarens turnéer

Sommar betyder knappast semester för Sveriges musiker. I artikelserien "Sommarens turnéer" pratar vi med band och artister som ska ut på vägarna om konsertminnen, förväntningar och förberedelser.

Fakta: Tomas Andersson Wij

Heter egentligen Tomas Per Andersson, född 1972 i Stockholm. Han är en svensk sångare och låtskrivare, men även verksam som journalist. Tomas Andersson Wij debuterade som skivartist för 20 år sedan och efter medverkan i "Så mycket bättre" 2017 släpptes hans tionde album, ”Avsändare okänd”.

Turnéplan: 26/6, 27/6, 29/6 Borgholm, 30/6 Galtström, 14/7 Docksta, 18/7 Visby, 21/7 Skellefteå, 28/7 Karlstad, 29/7 Rättvik, 30/7 Ystad, 31/7 Karlskrona, 4/8 Halmstad, 10/8 Öregrund, 11/8 Långvind, 18/8 Stenungsund, 25/8 Dalum, 26/8 Borgvik.

På delar av sommarturnén spelar han ensam, på andra får han sällskap av ett fullt band eller i en triosättning tillsammans med Lovisa Samuelsson och Anna Landström.

ANNONS