Svenska Akademien. Arkivbild.
Svenska Akademien. Arkivbild.

Kulturprofil "tjänsteleverantör" åt Akademien

Delar av advokatutredningen kring Svenska Akademien har offentliggjorts. I den betonas risken för jäv i samarbetet med kulturinstitutionen och den så kallade kulturprofilen.

ANNONS
|

Ekobrottsmyndigheten har inlett en förundersökning om ekonomisk brottslighet i ärendet kopplat till Svenska Akademien. I samband med det har även delar av advokatutredningen om den så kallade kulturprofilen och hans verksamhets kopplingar till Akademien offentliggjorts.

Stora delar av den 227 sidor långa utredningen har maskats, men av de delar som är offentliga framgår det att samarbetet med kulturprofilen och Akademien varit nära, att det fördjupats på senare år och utgjort en jävsrisk.

Att en organisation har ett nära samarbete med bidragstagare som samtidigt är vad advokatbyrån kallar tjänsteleverantör, och har nära kopplingar till någon som innehar en ledande ställning inom organisationen, är "något som de flesta bolag, stiftelser, föreningar och förvaltningar på grund av jävsrisker inte tillåter", skriver advokatbyrån i utredningen.

ANNONS

För att undvika liknande situationer i framtiden rekommenderar advokatbyrån att Akademien bör införa "riktlinjer som reglerar Akademiens samarbeten med tjänsteleverantörer och andra utomstående parter".

Enligt utredningen finns det inte någonting som tyder på att akademiledamöterna har känt till de sexuella övergrepp som kulturprofilen har anklagats ha utsatt kvinnor för. Man konstaterar också att man inte har kunnat fastställa att han påverkat Akademiens utdelning av priser och bidrag.

TT

Fakta: Advokatutredningen

Advokatutredningen tillsätts hösten 2017 av tidigare ständiga sekreterare Sara Danius. Anledningen är att 18 kvinnor i Dagens Nyheter vittnat om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, som har nära band till Svenska Akademien.

Advokatbyråns uppdrag har varit att utreda kulturprofilens koppling till ledamöterna. I april 2018 överlämnar Akademien utredningen till Ekobrottsmyndigheten.

Kulturprofilen nekar till brott och delar av förundersökningen har lagts ned.

ANNONS