Den libanesiska stjärnan Nawal El Zoghbi drog storpublik till Götaplatsen under årets Kulturkalas. Bild: Anders Ylander.
Den libanesiska stjärnan Nawal El Zoghbi drog storpublik till Götaplatsen under årets Kulturkalas. Bild: Anders Ylander.

Kulturkalaset tappade 400 000 besök

Från 1,5 till 1,1 miljoner besök. Det blev resultatet för Göteborgs kulturkalas, som i år fick kraftigt minskad budget och därför kortades med en dag. Någon ny konstnärlig ledare kommer inte att anställas.

ANNONS
|

Tappet beror på att kalaset kortades, säger Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig för Kulturkalaset. Han menar att på sina håll var antalet besökare per dag på rekordnivå.

–På barnens kulturkalas hade det blivit nytt rekord om vi hade fortsatt en dag, säger han.

På onsdagen presenterade han den årliga rapporten för Kulturkalaset, som i år tvingades till kraftfull bantning sedan budgeten minskats.

Flera scener togs bort. Antalet programpunkter minskades. Mest protester blev det när den populära dansbanan på Packhuskajen försvann.

–Mot bakgrund av det är det fantastiskt vad vi har lyckats åstadkomma, säger Tasso Stafilidis.

"Konstnärligt råd" istället för konstnärlig ledare

Nedskärningarna fick den konstnärliga ledaren Mia Samuelssonatt säga upp sig. Nu står det klart att det inte kommer anställas någon ny.

ANNONS

Istället ska det anställas en till programproducent, rekryteringen pågår och tjänsten är tidsbegränsad till ett år. Kalasets sammanlagt tre programproducenter kommer att sitta i ett "konstnärligt råd" tillsammans med Stafilidis.

Är det inte önskvärt att ha en konstnärlig ledare?

–Jag tror på den modell vi bygger nu, med ett konstnärligt råd, säger Stafilidis.

Ingen budget än för nästa års kalas

Budgeten för nästa års kalas, som ska samordnas med Göteborgsdelen av Europride 14-19 augusti (den första delen går i Stockholm) kommer att beslutas först i månadsskiftet.

Men som helhet ska det bli en större fest än någonsin och det ska varagratis för alla besökare (till skillnad från i Stockholm, där entrén till Europride kostar).

– Vi kommer att använda Kulturkalaset som en plattform för genomförandet, vår erfarenhet ligger i den infrastrukturella biten. Kungstorgen blir platsen för Europride park, det kommer inlemmas, säger Anki Sande på Göteborg & co.

Världsartist till Götaplatsen

Bland annat ska Europrideparaden gå till Götaplatsen, där en världsartist ska avsluta det dubbla kalaset med en konsert. Mer än så avslöjar inte Tasso Stafilidis.

– Det är en stor utmaning som vi ska sätta oss nu och fördjupa oss i. Ska vi ha ett gemensamt program? Hur gör vi med programblad? Vi får återkomma med detaljer efter nyår när vi vet exakt hur vi ska göra, säger han.

ANNONS

Nästa mål: Jubileumskalaset

Sedan kommer siktet att ställas in på Kulturkalaset under jubileumsåret 2021, säger Anki Sande.

Betyder det att ni kommer frysa festivalen 2019 och 2020?

– Nej det tror jag inte, snarare behöver vi tid på oss att samla ihop insikter och erfarenheter och lyssna in utan att låsa oss vid ett visst format, säger Anki Sande.

Vad som kommer efter Europrideåret ska utformas under första halvan av 2018.

– Vi kommer behöva sätta något 2019 för att sedan bygga på det så det blir riktigt kraftfullt till 2021, säger Anki Sande.

ANNONS