Liv Strömqvist författare o serietecknare
Liv Strömqvist författare o serietecknare Bild: Anders Hofgren

Wisti och Tillmans guide till bra satir

Satiren är mer aktuell än någonsin. Författarna Kent Wisti och Marie Tillman ger oss sina svenska favoriter.

ANNONS
|
Wistis satirfavoriter
Bild: Patrik Ljungman

Jesper Rönndahl

grade crossed
Jesper Rönndahl är enastående i Svenska Nyheter (SVT) och gör någonting som har behövts länge i Sverige. Han vågar gå över gränser som måste testas. Det är inte bara flabb, utan han ställer sig i de godas tjänst. Det ligger mycket intelligens och kunskap bakom.
Wistis satirfavoriter

Lilla Drevet

grade crossed
Podcasten Lilla Drevet är riktigt bra. Det är oerhört klipska, modiga, kaxiga men också ödmjuka.
Wistis satirfavoriter
Bild: Lisa Thanner

Nina Hemmingsson

grade crossed
Serietecknaren Nina Hemmingsson jobbar inte med satir på samma sätt som de två tidigare, men bjuder in till det viktiga i att kunna skratta åt sig själv, avslöja sin egen otillräcklighet.
Tillmans satirfavoriter:

Sara Garnér

grade crossed
Serietecknaren Sara Granér är rolig, talar till det känslomässiga och det finns någonting oväntat i det. För mig är det viktigt att bli överraskad.
Tillmans satirfavoriter

Nanna Johansson

grade crossed
Hon är flamsig men gör det bra. I satir finns ändå ett allvar, eftersom avsändaren kommenterar någonting som är för jävligt. Jag tänker på en av hennes serier, där hon visade hur det politiska samtalet om nazism och främlingsfientlighet har flyttats.
Tillmans satirfavoriter
Bild: Anders Hofgren

Liv Strömqvist

grade crossed
Liv Strömqvist är bra eftersom hon ofta visar perspektiv som är nya för de flesta. Sedan ifrågasätter hon. Som i Kunskapens frukt, till exempel, där hon tar upp det kvinnliga könsorganet. Hon är både rolig och smart.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS