Vindlande resa med Strindberg

ANNONS
|

Det viktigaste först: Reine Brynolfsson är en fantastisk skådespelare. En sådan som får det att kännas lätt fastän det uppenbarligen är väldigt svårt. Han visar stora delar av sitt breda register i Paralysie Générale!, den monolog av Strindbergtexter som han sammanställt tillsammans med Jacob Hirdwall. Föreställningen hade premiär på Elverket för ett drygt år sedan och har nu besökt Pustervik. I nästa vecka väntar Kina.

Brynolfsson, både Strindberg och namnlös, kommer in på scenen med tunga steg. Hans axlar är skeva och armarna hänger utmed sidorna. Han sätter sig mitt på golvet och börjar krita runt sin kropp. Sakta, utan att säga något. Han lämnar spår av olycksplats efter sig.

ANNONS

Mannen är ensam på scenen, utan några andra teatrala tecken. Rummets karaktär är obetydligt och förutom det han har i fickorna, en krita, två råa ägg och ett litet paket mjölk som han slarvigt sörplar i sig, saknas rekvisita. Paralysie Générale! skulle kunna spelas var som helst - i en foajé, på ett torg, vid en hotellbar.

Reine Brynolfsson och Jacob Hirdwall har plockat valda fragment ur Strindbergs samlade brev, romaner och dramer för att skildra en stor tänkare vid sammanbrottets rand. Resultatet är en vindlande resa av lösryckta reflektioner - kring flyttfåglar, fosterland och kvinnor. Det handlar om isolerade norrmän och frånvarande barn. Om själens obotliga ensamhet oavsett sällskap. Ofta är det samtidigt sorgligt och roligt, lite oväsentligt och helt avgörande.

Den sönderfallande mannens humör växlar vilt, och Reine Brynolfsson hanterar svängningarna ypperligt. Vreden exploderar på ett ögonblick och plötsligt får ögonen en ny glöd, kroppen kraft och rösten andra bottnar. Och lugnet kan återkomma lika kvickt. Stämningen stegrar stilla när han talar om sin brors utsatthet, eller om tron på livet efter detta genom fjärillarvens osannolika metamorfos.

Någon dramatisk utveckling finns egentligen inte under föreställningens fyrtiofem minuter. Men det gör inget. Att få uppleva Reine Brynolfsson tolka Strindberg känns hur utvecklande som helst.

ANNONS

ANNONS