Konstnärer och institutionsföreträdare i ett samtal på Konsthallen om hur konstvärlden ska bryta sexistiska och patriarkala strukturer. Stina Edblom , Ingrid Elam , Anna Linder, Elin Wikström och Sonia Hedstrand,
Konstnärer och institutionsföreträdare i ett samtal på Konsthallen om hur konstvärlden ska bryta sexistiska och patriarkala strukturer. Stina Edblom , Ingrid Elam , Anna Linder, Elin Wikström och Sonia Hedstrand, Bild: Per Wahlberg

"Vi kan inte fortsätta stötta manliga genier"

Konstvärlden har en lång historia av manlig genikult. Hur gå vidare efter #metoo? Det diskuterades på Konsthallen på lördagen.

ANNONS
|

Uppropet #metoo har skakat om många yrkesgrupper, int minst i konstvärlden där 1 625 personer skrev på uppropet #konstnärligfrihet i början av december.

Men hur går man vidare efter floden av vittnesmål om övergrepp och trakasserier?

Ett 50-tal personer samlades på lördagseftermiddagen i ett hörn av Göteborgs konsthalls stora utställningsrum för ett samtal om vad som händer efter #metoo och #konstnärligfrihet.

Kvinnlig panel

I panelen satt konstnärer och verksamhetsledare för konstinstitutioner: Sonia Hedstrand, konstnär, Ingrid Elam, dekan vid konstnärliga fakulteten, Göteborgs Universitet, Anna Linder, konstnär och curator, Elin Wikström, konstnär och verksamhetsledare Gerlesborgsskolan, och Stina Edblom, konstnärlig ledare för Göteborgs Konsthall.

ANNONS

En helvit, helkvinnlig panel, konstaterade moderatorn Karin Hansson, konstnär och forskare vid Kungliga Konsthögskolan, ursäktande,

– Men vi ville snabbt få till ett samtal och är glada att få hit ett antal intressanta personer.

Maktmissburk

Konstvärlden har en lång historia av manlig genikult, tystnadskultur och maktmissbruk, det var panelen enig om.

– Det viktigaste är att bryta tystnadskulturen, sa Elin Wikström och berättade om hur Gerlesborgsskolan bland annat börjat arbete med anonyma händelserapporter.

Hon tycker att skolan måste våga dra gränser.

– Min egen konstutbildning var ett gränslöst frirum. Så kan vi inte ha det. Släng ut gränslösheten i konstvärlden!

Det är också viktigt att inte enbart se på konstnärliga kvaliteter vid anställningar, utan även pedagogiska, menar hon, samt att ställa frågor om värdegrund.

Regellöshet

– Problemet är att vi blandat ihop geniets regellöshet i konsten med regellöshet i privatlivet, sa Ingrid Elam.

Hon vill snarare prata om en kändiskult än en genikult.

– Kändiskulten för med sig exkludering och gör att det blir ogenerösa miljöer.

Anna Linder lyfte fram Martina Montelius som en förebild. Montelius avskedade en anställd på teatern efter att hon fått rapporter om trakasserier.

– Vi kan inte fortsätta stötta manliga genier om de är skitstövlar, sa Anna Linder.

ANNONS

Stina Edblom underströk vikten av stödstrukturer och nätverk.

– Mycket sker bakom kulisserna. Vi måste bryta ned en mansroll där kvinnor använts som smörjmedel.

l

ANNONS