Vera-Zavala: "Det finns värre skandaler än Kaplans"

America Vera-Zavala tycker inte att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) skulle ha avgått. Han borde ha stannat kvar och dragit lärdom politiskt, skriver hon.

ANNONS
|

Magdalena Ribbing har precis släppt en bok om vett och etikett men förmodligen står där ingenting om exilgruppers föreningsliv och middagar. Här skulle jag kunna komplettera.

Tillhör man en exilgrupp så kan man i de allra flesta fall navigera i sin egen community. Är du ett välkänt namn än mer så. Går jag på en chilensk kväll så vet jag på ett ungefär vilka som har organiserat och vilka som är där. Annars finns det många som är villiga att informera mig om vem som på 70-talet tillhörde vilken grupp, vilka som bytt grupp, vad de gör nu, och hur familjen förgrenat sig i exilen. I en sådan community är det lika vanligt att prata om politisk tillhörighet som det är för svenskar att prata om vädret, och namnet på eventuella blommor som slår ut i våren.

ANNONS

Hade jag på någon tillställning satt mig vid samma bord som en Pinochetanhängare så hade jag vetat det eller så hade någon vänlig själ snabbt talat om det för mig. Grå Vargarna är på många sätt lika de paramilitära fascistiska grupper som agerat i Latinamerika sedan 60-talet, men med ett stort undantag. Deras aktiviteter utomlands är mycket större. Är du kurd, armenier eller turk på vänsterkanten och bor i Europa så har kanske din syster, kamrat eller älskare blivit mördad av Grå Vargarna som enligt turkiska myndigheter ska ha mördat 694 personer mellan 1974 och 1980. Detta är en allvarlig sak.

Jag är övertygad om att Mehmet Kaplan visste vilka han satt till bords med. Lika övertygad är jag om att Mehmet Kaplan inte är fascist eller islamist som nu allt fler etablerade röster börjat skandera. Den sedan länge existerande konspiratoriska ansatsen att Kaplans engagemang i Miljöpartiet bara är en fasad för islamism har nu nått mittfåran av svensk politik och det är i den anklagelsen – om den dolda agendan – som avgångskravet når islamofobins träskmarker.

Utrikesminister Carl Bildt överlevde sina affärer med Lundin Oil som, enligt en rapport från organisationen ECOS låg bakom över 10 000 människors död. Bostadsminister Mehmet Kaplan överlever inte en middag med fascister. För han är inte en av oss, inte en av del av det Sverige som alltmer växer fram i en tid av politisk kris.

ANNONS

Jag tycker inte Kaplan borde ha avgått. Han borde ha stannat kvar och dragit lärdom politiskt. För allt här i världen är inte pr-trick och krishantering. Och människor, även ministrar kan utvecklas politiskt.

Jag tycker inte Kaplan borde ha avgått ty han blir ett alltför lättviktigt offer för den mycket mer betydelsefulla middagsskandal som utspelar sig inför våra ögon: EU:s pågående och storslagna måltid med Turkiet för att hålla borta flyktingarna från våra gränser. Turkiet som dagligen kränker mänskliga rättigheter, som misshandlar sin kurdiska minoritet om och om igen och där Grå Vargarnas moderparti MHP sitter i parlamentet. Den gästen, Turkiet, är EU:s just nu viktigaste middagsgäst, och på menyn står flyktingar, som förrätt, huvudrätt och efterrätt.

Inga vett- och etikettregler kan förklara den middagen. Bara ett politiskt hyckleri med tiotusentals offer, varav många är barn som står vid ett taggtrådsstängsel och längtar efter ett liv utan bomber och med en skolbänk.

ANNONS