Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Björn Werner

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Vem är inte populist i Göteborg?

  GP:s kulturchef Björn Werner om hur Vänsterpartiets utspel om dricksvattenfontäner ytterligare bekräftar idén om att populism inte är en ideologi - utan en politisk metod.

  Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

  Många har de senaste åren försökt sätta fingret på vad populism är. Och bilden klarnar. Från att ha varit ett slappt skällsord exklusivt riktad till extremhögern har populism mer och mer börjat förstås som en metod att samla folket kring en upplevd orättvisa. I The Populist Explosion av John B Judis utnämns inte bara Trump utan också Bernie Sanders till populist. I det Populistiska Manifestet från i våras uppmanar Göran Greider och Åsa Linderborg aktivt vänstern till att bli bättre på att nå de breda folklagren.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Men vem behöver läsa böcker när man bor i Göteborg. Här är det smärtsamt klart att absolut vilken ideologisk inriktning som helst kan släppa relingen och vindla ut i det folkliga röstfiskets absolut mest blaskiga vatten. För den som tröttnat på Demokraternas allmänna poängplockande, Sverigedemokraternas främlingsfientlighet, Ann-Sofie Hermanssons (S) yrvakna antiextremism eller Vägvalets västlänkshysteri finns nu ytterligare ett parti: Vänsterpartiet.

  Vänsterpartiet, ett parti vars kärnideologi bottnar i ekonomisk jämlikhet, verkar såhär fem veckor före valet nämligen tycka att frågan om dricksvattenfontäner är värd att lyfta. Partiet är enligt sin presstjänst inte nöjd med 18 fontäner. Det dubbla ska det vara. Och inte bara i stadens centrala delar! Partiets kommunalråd Daniel Bernmar är så nöjd med sina fontäner att han som en replik till GT:s liberala och av naturen V-skeptiske ledarskribent Csaba Perlenberg på Twitter gjorde en turné genom Göteborg, slurpandes ur fontän efter fontän.

  För ett parti som vill se alternativ till det kapitalistiska systemets principer om den fria marknadens tillgång och efterfrågan framstår detta som lite dumt. Kanske ska man inte försöka vinna poäng i den riktningen just genom att argumentera för att subventionera fler vattenfontäner i en stad det förutom i extrema undantagsfall alltid regnar i. Det kommer, tro det eller ej, en åtta månader lång höstvinter även detta år. Å andra sidan sällar de sig till ett gediget gäng lika goda kålsupare i Göteborgs kommunfullmäktige.

  Det är lite tråkigt för göteborgarna att deras politiska valmöjligheter allt mer börjar likna en ovanligt oinspirerad sketch av Grotesco. John B Judis kan däremot vara nöjd. Göteborg bevisar att populism är just en metod – ingen åsikt.