Vad betyder namnet för vår identitet

Att man är vad man äter har man ju hört talas om, men att man ser ut som vad man heter?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Att man är vad man äter har man ju hört talas om, men att man ser ut som vad man heter?

Enligt en ny undersökning är det kanske just vad vi gör. I studien, som är publicerad i Journal of Personality and Social Psychology, fick deltagarna titta på porträtt av främlingar och utifrån fyra svarsalternativ gissa vad personerna hette. Det visade sig att testpersonerna hade fler rätt än vad som kan förklaras av slumpen, och även när man bortser från andra faktorer som kan spela in var resultatet anmärkningsvärt, enligt forskarna. Till och med när fotografierna visade enbart frisyrer var träffsäkerheten fortsatt hög. Däremot var det betydligt svårare att gissa rätt när det handlade om namn på främmande språk och personer från andra länder.

ANNONS

Fel kuvert?

Det låter helt galet att utseendet skulle avslöja vad man heter. För min del händer det att jag inte ens kan pricka rätt namn på ett alldeles bekant ansikte jag möter i affären. Man är också lite på sin vakt kring den här typen av nyheter efter förra veckans bomb som avslöjade att Göteborg är världens mest sociala stad. Jag skrattade en kvart åt rubriken och när jag såg att Stockholm kom tvåa i denna undersökning – före till exempel New York – blev det så roligt att jag ramlade av stolen. Tänk att vår huvudstad, där ingen hälsar på dig eller ens möter din blick, ändå är näst trevligast i världen. Kan de ha gjort en Oscar och tagit fel kuvert?

Forskningsprojekt

Hursomhelst är namnstudien intressant och den kommer inte från en bokningssajt för vandrarhem; det här är ett forskningsprojekt vid ett universitet i Jerusalem. Att det finns kulturella normer och fördomar om hur en person med ett visst namn ser ut är förstås ingen nyhet. Senast i nya SVT-produktionen Det stora fågeläventyret hörde vi Landet runt-profilen Henrik Kruusval beskriva hur han tänkte sig att hans fågelskådarpartner skulle se ut – och heta. Jarl var ett passande fågelskådarnamn, tyckte han och fantiserade om en man med ryggsäck, termos och torra kex. Det blev Elsy-Britt. Så kan det gå. Inte en Jarl i sikte, däremot medverkar fågelskådare med namn som Frida och Maria.

ANNONS

Anpassar oss

Forskarna bakom studien menar att det faktiskt kan vara så att vi anpassar oss undermedvetet till våra namn och på så sätt till viss del ser ut som vad vi heter. Det är en hisnande tanke. Hur ser man ut om man har fått ett så vanligt namn att det fanns fyra i klassen som hette samma? Kanske just vanlig? Som en fågelskådare? Är det på grund av mitt namn som jag aldrig färgat håret blått eller skaffat piercing?

Knappast. Men det är spännande att fundera över namnets betydelse för ens identitet. Under hela gymnasietiden hette jag mitt efternamn, då Maria var lika vanligt som sprejad lugg och cykelbyxor till kavaj. Det satt så djupt att en kille i min klass ringde hem till oss och frågade om Sundvall var hemma. När min pappa frågade vem han syftade på blev killen alldeles ställd och drog till med Malin. Men hade han fått fyra alternativ hade han kanske fixat det.

ANNONS