Marie-Louise Bergström från Vägvalet pratar om partiets kulturpolitik.
Marie-Louise Bergström från Vägvalet pratar om partiets kulturpolitik. Bild: Petter Trens

Vägvalet: Politiker ska inte vara inne och peta i kulturen

Ja till Burka songs 2.0, nej till utsmyckningen av Västlänkens station vid Korsvägen. Men viktigast av allt är att kulturen ska ut i varje stadsdel. GP möter Vägvalets Marie-Louise Bergström för att ta reda var partiet står i kulturpolitiken.

ANNONS

Marie-Louise Bergström har hunnit läsa kulturintervjun med Demokraternas Jahja Zeqiraj när vi ses på Bygglekplatsen i Biskopsgården.

– Jag kände honom som ungdom, han bodde ju precis där uppåt, säger hon.

Efter 30 år som fritidsassistent på Hisingen har Marie Louise Bergström hunnit lära känna flera generationer göteborgare. Just nu är Bygglekplatsen hennes främsta uppgift, och att anordna konstrundan i Västra Hisingen varje år.

Liksom flera andra mindre partier har Vägvalet egentligen ingen kulturpolitisk talesperson, men Bergström gick med på att dra på sig kulturkoftan för en dag.

Vilken är din viktigaste lokala kulturpolitiska fråga?

– Att kulturen ska finnas nära medborgaren, i vardagen och närmiljön. Det handlar om det som folk gör till vardags. De går på studiecirklar, är med i föreningar, eller är här på Bygglekplatsen. Det ska finnas en hel palett med saker ute i stadsdelarna – verkstäder, ateljéer, föreningslokaler. Så är det inte i dag. Föreningar står på kö för lokaler, musiker vill ha replokaler, men det finns inte så det räcker.

ANNONS

Hur ska ni uppnå det?

– Precis som man gör med frågor i staden. Först sätter man ett mål, sedan samverkar man i nämnderna – alla nämnder kan bidra till det här. Lekplatsen här är ett samarbete mellan Västra Hisingens stadsförvaltning och Park och natur.

Hur stor del av budgeten lägger ert parti på kultur?

– Vi lägger 406,7 miljoner, vi skuggar Socialdemokraternas budget ganska mycket.

Hur tycker ni att kultur ska finansieras?

– Det kan vara både skattepengar och privata sponsorer.

Vad ska skattepengar inte går till?

– Det finns säkert konstiga saker, jag får tänka lite på det. Kultur ska vara tillåtande, även om många reagerar negativt på det. Man måste få uttrycka sig fritt. Jag lyssnade på Dan Park, han sysslar också med en typ av kultur. Sedan ska han nog inte få skattepengar, de ska inte gå till rasistiska saker.

Vad ska de gå till då?

– Det viktigaste är att stödja är barn och unga. Om alla blir överösta med mycket kultur tror jag att vi kan motverka mycket annat negativt som unga kan ramla in i. I dag släcker man bränder, det gäller att jobba förebyggande.

Varför är kultur viktigt?

ANNONS

– Att konsumera kultur är en salva för själen. Den förenar människor, kultur bygger broar och motverkar segregation.

Hur ser du på kulturutbudet i Göteborg?

– Det är jätterikt, vi är en liten kulturstad. Men det är väldigt koncentrerat till centrum, det ska ut mer i stadsdelarna. På Hisingen finns Backa kulturhus, Backateatern, kulturhuset Vingen, en biograf i Torslanda, men inte så mycket mer. Ut med alla institutioner som ligger i centrum! Nu ska Konsthallen flytta ut till Ringön, det är bra. Så vidgar man kulturutbudet till hela staden.

– Det har pratats om ett kulturhus på Backaplan, det skulle serva både Lundby, Tuve, Kärra och Biskopsgården, varför blir det inget av det? Det pratas och pratas, men inget kommer till stånd.

Skulle ni driva det om ni kom in i kulturnämnden?

– Ja, absolut – fler arenor för medborgarna i deras närmiljö. Jag kan dra ett exempel. När Sjumilahallen byggdes var det tänkt som ett hus där kultur skulle möta idrott. Vad blev det av det? En idrottshall. Kulturen är helt borta därifrån. Det är typexempel på när förvaltningar och nämnder inte kunnat samverka.

Finns det kultur som du inte vill se i Göteborg?

– Ja, det är väl samma svar igen – rasistisk kultur. Det finns ju lagar som styr sådant.

ANNONS

Finns det något i Göteborgs kulturutbud du vill lyfta fram som ett gott exempel?

– Jag tänker på Blå stället, det är ett välfungerande ställe med ett rikt utbud. De har teatrar, kurser och verkstäder för dem som bor i området. Sedan har vi våra museum, som fått lovord för sina utställningar. Men ta kulturhuset Vingen, som vi har i vår stadsdel. Där hade jag velat se mer saker – studios, replokaler, verkstäder och ateljéer.

Om du ska tipsa en vän om ett kulturevenemang i stan, vad skulle det vara?

– Konstrundan får jag ju säga då. Jag är med i styrelsen som representant för staden, men de andra jobbar ideellt. Det är något man skulle kunna stödja mer. Vi hade 36 konstnärer i år, om jag minns rätt, och 500 personer kom och tittade.

Vad ska en biljett till museum kosta?

– Det är bra som det är nu. För barn och unga ska det vara fritt, och inte för dyrt för vuxna.

Vilken roll ska stadsdelsbiblioteken spela i Göteborg?

– Vi röstade för att de skulle samlas under kulturnämnden. Vi vill slopa alla stadsdelsförvaltningar. Det ska vara jämlikt i staden, och mycket skiljer sig nu beroende på vilken stadsdel du bor i. Samma med biblioteken, det har med demokrati att göra. Alla bibliotek ska finnas kvar ute i stadsdelarna, men med en styrning, som det var förr.

ANNONS

Hur ser ni på kulturskolan?

– Alla barn ska gå i Kulturskolan. Det är inte bara fiol och piano, det är dans, form, att vara ute i skogen. Det innefattar så mycket, och alla barn ska få ta del av det. Samtidigt kan det vara bra att lägga en symbolisk summa, för att värdera det man får.

Var står Vägvalet i följande frågor:

Burka songs-debatten: Var det rätt att ställa in?

– Där håller jag mer er kulturchef. Jag hade ett anförande om det i kommunfullmäktige. Politikerna ska inte vara inne och peta, med pekpinnar. Konsten och kulturen ska vara fri.

Vad tycker du om undergroundverksamheter som Truckstop Alaska?

– Jag är inte så insatt. Men även där är staden lite ängslig, man kan vara mer tillåtande.

Även om de säljer starköl?

– Det är olagligt, men det borde inte vara det.

Skolbiblioteken: Ja eller nej?

– Alla skolor ska ha ett bibliotek, det är lag på det. Vi upptäckte att Ryaskolan hade tagit bort sitt för att de var trångbodda, då fick de ändra på det.

Debatten om Bokmässan: Ska vem som helst få delta oavsett politisk ståndpunkt?

– Det är lite samma fråga som med Burka Songs, det handlar om yttrandefrihet. Gränsen går vid rasism – men det är en gråzon. Jag personligen vill inte att NMR ska finnas där, som de gjorde i Almedalen. Men ju mer man säger nej, desto mer uppmärksamhet får de, det är inte bra heller.

ANNONS

Fontänen vid Götaplatsen: Fin eller ful?

– Fruktansvärt ful. Vi har försökt forska i hur det gick till när den blev av. Vi vill ha bort den. Sedan blev det ännu värre när de satte upp glas som immar igen. Den är också helt felplacerad där, mitt ute i gatan. Och så mycket pengar som den kostade. Det är helt fel prioriterat.

Eternal employment: Är det konst?

– Vansinnigt, tycker jag. Det är konst, visst. Jag har en kollega som gått på Valand, han tycker det fräckt, men de flesta andra jag pratat med tycker bara det är konstigt. Är det mänskligt, att anställa någon för att bara gå omkring? Det är ju också en del av Västlänkens konstnärliga utsmyckning, och vi ska ju inte ha någon Västlänk.

Ska Higab hålla nere hyror för kulturverksamheter?

– Det är inte bra om konstnärer måste flytta. Det här har jag tänkt på mycket. Jag är keramiker, och gick ofta till en affär som hette Lerverk som låg vid Grönsakstorget. Det blev för dyrt, och de fick flytta till en bakgata dit inga turister hittade. Samma sak med Bohusslöjd. Vill man inte att turister ska hitta de här butikerna, med slöjd och hantverk? Nej, istället får vi Kappahl och Lindex. Det är bättre att behålla sådana här lokaler, man får väl hitta något annat bidragssystem.

ANNONS

Filmhus i Göteborg: Ska vi ha ett?

– Det är väl en jättebra idé. Det kan ligga på Hisingen.

Marie Louise Bergström, sitter i kommunfullmäktige för Vägvalet.

Ålder: 60 år.

En oförglömlig kulturupplevelse: Det är så många, men tidigare i sommar var jag på en utställning med Rakel Persson i Varberg, Född människa. Hon tuftar figurer i ull, som är ett slags blandning mellan djur och människa.

Senast utnötta bok: En biografi om Amy Winehouse. Hon är min favorit.

Senast sedda film: Det var nog Call Girl. Den var rätt bra, nästan dokumentär.

Mest minnesvärda teater: Den kaukasiska kritcirkeln på Backateatern, som spelades för längesen.

Bästa TV-serie: Får man säga Ernst? Jag gillar honom. En sommar följde jag hans tips om att hänga ut vita linnehanddukar på ett streck, som en konstinstallation. Efter någon dag kom maken in med famnen full av handdukar. ”Tvätten är torr!”

Musik som aldrig blir gammal: Amy Winehouse gillar jag. Sedan lyssnar jag en del på hårdrock. Jag lyssnade på Mikkey Dee när han sommarpratade, han är ju född ett stenkast härifrån.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS