Världskulturmuseet i Göteborg.
Världskulturmuseet i Göteborg. Bild: Bengt Kjellin

Världskulturmuseet stäms i USA

Svenska staten och myndigheten Statens museer för världskultur stäms i amerikansk domstol. Tvisten handlar om ett klädesplagg som kan ha tillhört en man från Pawnee-folket, en urbefolkningsstam från Oklahoma.

ANNONS

Mannen, White Fox, deltog i ett slags uppvisningsturné som besökte Sverige i slutet av 1800-talet. Han avled i tbc på Sahlgrenska sjukhuset och hans kvarlevor återlämnades till USA först 1994.

Rättstvisten handlar om det man menar var hans kläder, plagg som fortfarande finns kvar på Världskulturmuseet i Göteborg. En av hans ättlingar kräver nu tillbaka en stridsskjorta, två par mockasiner, ett par byxor, örhängen och ett halsband. Det skriver Sveriges Radios Kulturnytt.

Ett unikt ärende

Ann Follin, överintendent på Statens museer för världskultur, vill inte kommentera stämningen eftersom hon bistår Justitiekanslern som expert i målet. Det samma gäller övriga anställda på Världskulturmuseerna.

ANNONS

Linda Lundberg, avdelningschef för samling vid museimyndigheten, kan dock berätta att det rör sig om ett unikt ärende.

– Det är första gången som jag, och troligtvis den här myndigheten, har varit med om att det blivit en stämning, säger hon.

Statens museer för världskultur, som består av Etnografiska museet, Medelhavsmuseet, Östasiatiska museet och Världskulturmuseet, har annars en stor vana av så kallade repatrieringsärenden. Det vill säga att föremål som införts eller utförts på olagligt vis ska lämnas tillbaka till den stat, stam eller grupp som har inkommit med kravet.

Van vid återföringskrav

Till Världskulturmuseerna kommer det in ungefär 2-3 kravframställningar per år. Ofta behöver de dock bearbetas innan de kan handläggas. Därefter följer en lång process då föremålets proveniens, alltså ursprung och ägarhistoria, ska utredas. Eftersom det är den svenska staten som äger myndighetens föremål är det i slutänden regeringen som fattar beslutet.

– I de här ärendena finns det både legala, politiska, känslomässiga och etiska faktorer. Det är därför vi försöker hantera själva handläggningsprocessen på samma sätt, även om de alltid ser olika ut. Vi tar fram den vetenskapliga grunden för att göra bedömningen och vi vill hantera det på ett professionellt sätt. För det handlar inte om att vara för eller emot repatriering, som det ibland kan låta som, säger Linda Lundberg.

ANNONS

Genom åren har flera föremål återförts. Exempelvis en totempåle från Etnografiska museet. Även Pawnee-plaggen har prövats. Där kom en kravframställan in år 2017. Linda Lundberg berättar att den fick avslag.

– Myndigheten slog fast att förvärvet 1875 var legalt. Sen upptäckte vi en massa frågetecken under utredningen. Så myndigheten har vid fem tillfällen försökt kontakta Pawnee-nation, men de har inte velat svara, säger Linda Lundberg.

Eftersom stämningen gäller både Världskulturmuseet och den svenska staten har Justitiekanslern hand om ärendet. Senast den 28 december ska de svara på stämningen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS