Ulla Skoog: "Det är en hialös bransch"

Skådespelaren Ulla Skoog blir rent förbannad av rivningsplanerna i Göteborg.

ANNONS
|

–Det är så vansinnigt att man ens tänker tanken att riva. Oftast görs det bara för att några få ska tjäna pengar, men det kostar så mycket för samhället att riva hus, säger hon.

Ulla Skoog har länge engagerat sig i byggnadsvård och bland annat lett ett program i Sveriges Radio där hon gått husesyn i äldre hus.

"Har aldrig fått så mycket respons"

Hon brinner särskilt för fönster och ägnade stor del av sitt sommarprat 2015 till att förklara varför man inte ska byta ut gamla fönster.

–Jag har aldrig fått så mycket respons. Det kommer fortfarande fram folk varje dag som vill prata byggnadsvård, säger hon, och utvecklar:

ANNONS

–Jag tror att det är ett stort hål i människor att vi kan så lite om hus i dag. Det hålet fyller vi med inredning till förbannelse. Vi inreder ihjäl oss. Jag tror inte världen behöver fler tryckimpregnerade bräder.

Kommer till Stadsmuseet

Ulla Skoog har anmält sig till onsdagskvällens samtal på Stadsmuseet. Hon är påläst på plan- och bygglagen och hyser ett litet hopp om att rivningarna ska kunna stoppas.

–Jag kan inte förstå hur kommun och stat inte kan sätta åt fastighetsägarna mer. Det finns mycket i plan- och bygglagen som faktiskt ger möjlighet för kommunerna att agera mer.

Hon hoppas också att några nya rön ska komma fram som ändrar spelplanen. Att fastighetsägarna skulle ändra sig frivilligt tror hon inte på.

–Så länge man inte kan bygga nya hus i bättre och vackrare material så borde man inte riva något alls, men det är en hialös bransch.

ANNONS