Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

poddmellano%CC%88ronen.jpg
Pontus Wasling, Helena Backlund Wasling och Daniel Jons ligger bakom podcasten Mellan öronen. Bild: Linda Ohlson

Trio blottlägger hjärnans mysterier

Varför känner vi dofter, och måste man verkligen komma ihåg allt? Sådant ska nystartade podcasten Mellan öronen svara på.

Två neurologer och en hjärnforskare gör gemensam sak för att förklara hjärnans mysterier. Den 23 januari har podcasten Mellan öronen premiär, med Pontus Wasling, Helena Backlund Wasling och Daniel Jons bakom mikrofonerna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Eftersom Daniel och jag är neurologer träffar vi ofta patienter med ovanliga egenskaper. Vissa saknar ett sinne, andra har ett extra, säger Pontus Wasling.

Vill dela med sig

Varje avsnitt kommer att fokusera på en specifik funktion i hjärnan, och först ut är Helena Backlund Waslings expertområde – beröring. Trion träffar en kvinna som inte har något beröringssinne alls, och förklarar även vad det är som händer i hjärnan som kan orsaka den typen av symptom.

Många av personerna som intervjuas är patienter som någon av poddmakarna stött på i sitt yrke.

– Först trodde jag att det skulle vara svårt att få folk att ställa upp och berätta som sina symptom, och var beredd på att vi skulle få göra anonymiserade intervjuer, säger Pontus Wasling. Men det har faktiskt inte varit något problem alls, alla vi frågat har gärna velat vara med och berätta om sina liv och erfarenheter.

Dubbelt upp med världsmästare

I kommande avsnitt kommer Mellan öronen bland annat att reda ut hur minnet fungerar och vad det är bra för. Då kommer Jonas von Essen, världsmästare i minnesteknik, på besök. De kommer också att prata med champagnevärldsmästaren Richard Juhlin om doftsinnet, förklara vad som ligger bakom synestesi och ta reda på hur det är att kunna styra sina egna drömmar.

Avsnitten av Mellan öronen kommer att släppas varannan vecka, och finns att hitta på de flesta podcastplattformar från och med 23 januari.

3 andra podcasthändelser 2018

Livepodd med Simon Gärdenfors

Den 17 januari bjuder serietecknaren, komikern och musikern

Simon Gärdenfors

in till en liveinspelning av hans podcast "Arkiv samtal" på Göteborgs stadsteater. Litteraturkritikern

Jenny Högström

och ståuppkomikern, manusförfattaren, skribenten

Aron Flam

kommer för att diskutera den omstridde författaren

Michel Houellebecq

. Pjäsen Underkastelse, baserad på Houellebecqs roman med samma namn, har premiär på Stadsteatern den 12 januari.

Superhjältar i ljudform

Podcastens sammansmältning med ljudboken har resulterat i fiktiva berättelser specialskrivna för poddformat. Nästa år börjar Marvel släppa poddavsnitt om Wolverine från X-men. "The Long Night" är troligtvis bara den första i raden av superhjältepoddar från Marvel.

Deadmau5 blir poddare

"Deadmau5 kommer tillbaka 2018 med en podcast/mix show-grej, typ". Ungefär så såg det ut på Twitter när den kanadensiske musikproducenten

Joel Thomas Zimmerman

, mer känd som Deadmau5, annonserade att han skulle börja podda. Innehållet är fortfarande oklart, men man kan gissa att det handlar om musik från Zimmermans skivetikett Mau5trap.

Bubblare

Serial säsong 3

För tre år sedan var det Serial som fick podcasten att få sitt stora genombrott som format, med berättelsen om

Adnan Syed

som hävdade att dömts oskyldig för mordet på sin ex-flickvän 1999. En andra säsong om desertören

Bowe Bergdahl

ett år senare, och den tredje är på väg. Släppdatum är fortfarande oklart, allt beror på hur "historien utvecklar sig", enligt redaktionen. Låt oss hoppas på att de svänger ihop en säsong under nästa år.

Mest läst