Barn- och ungdomslitteraturen fortsätter att öka.
Barn- och ungdomslitteraturen fortsätter att öka. Bild: Christine Olsson/TT

Trakasserier och veganism i förra årets böcker för unga

Nättrakasserier och sexuella övergrepp, aktivism och veganism är vanliga ämnen i förra årets barn- och ungdomsböcker, konstaterar Svenska barnboksinstitutet.

ANNONS
|

Förra året gavs det ut 2 532 barn och ungdomsböcker, en ökning med fem procent jämfört med året innan och nytt rekord. Det är bilderböckerna som står för den största ökningen.

Även om den stora utgivningen gjort det svårare att få en överblick är den tydligaste tendensen 2017, enligt Barnboksinstitutet, en stark koppling till aktuella samhälleliga idéer och problem. Normer kopplade till sexualitet och könsuttryck, nättrakasserier och sexuella övergrepp, politik och främlingsfientlighet, aktivism och veganism är motiv som återkommer i barn- och ungdomsböckerna.

Skogen är ett annat tema som återkommer, mer och mer som en plats där barn och unga är tillfälliga gäster.

ANNONS

Svenska barnboksinstitutet har presenterat Bokprovningsdokumentationen, en genomgång av föregående års utgivning av barn- och ungdomsböcker, sedan 1993.

– När man ser på utvecklingen under tjugofem år så är det förstås den generella ökningen som är mest påfallande. Det ges ut så enormt många fler böcker nu, en ökning på 136 procent sedan 1993. Det finns också en tydlig förändring i förhållandet till bilden: numera är allt fler böcker bildbaserade, säger bibliotekarien Sofia Gydemo på Barnboksinstitutet till Dagens Nyheter.

ANNONS