Torgny Nordin är kritiker och reportagejournalist och medverkar regelbundet i GP. Skrev senast om Johan Perssons och Martin Schibbyes bok 438 dagar.
Torgny Nordin är kritiker och reportagejournalist och medverkar regelbundet i GP. Skrev senast om Johan Perssons och Martin Schibbyes bok 438 dagar.

Torgny Nordin: Varför strypa Nationalnyckeln?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Senvår och magnoliorna är inne på sista versen. Skolbarnen verkar lediga mest varje dag, men motorvägsbyggena är i full gång. Som vanligt. Det sprängs och schaktas och prospekteras så det står härliga till i vårt avlånga land. Våtmarker och vitsippsbackar, åkrar och ängar skyfflas undan eftersom dyrbara sekunder och ibland hela minuter kan vinnas på bredare, rakare och snabbare motorvägar.

En sak är sig dock inte lik. Det presenteras ingen ny Nationalnyckel i vår. Tanken var att den länge planerade och emotsedda volymen med sjöborrar, sjögurkor och sjöstjärnor skulle vara ute i bokhandeln nu. Helena Samuelssons förnämliga illustrationer ligger tryckfärdiga sedan länge och för i synnerhet många västkustbor hade sjöstjärnevolymen varit välkommen inför sommarens marina aktiviteter. Så blir det nu inte.

ANNONS

Det största upplysningsprojektet i Sverige under modern tid, har det kallats. Helt klart handlar det om ett tidigare aldrig skådat åtagande för att i populärvetenskaplig bokform presentera samtliga djur och växter – hela vår biologiska mångfald – för allmänheten. Inga har haft kunskapen eller modet att ge sig i kast med ett sådant herkuliskt kunskapsprojekt, men skulle de ske någonstans var det i Linnés hemland.

Någon har kallat det skattefinansierade Svenska artprojektet, vilket ligger bakom utgivningen av Nationalnyckeln, ett överambitiöst prestigeprojekt. Det är fel. För allt tal om ansvar och skydd av den biologiska mångfalden blir tomt och meningslöst om vi inte vet vad biologisk mångfald betyder, vad exempelvis våtmarkerna och vitsippsbackarna faktiskt innehåller.

Regeringens emissarie har utrett frågan och funnit projektet för dyrt. Tio miljoner kronor mindre i årets budget är resultatet vilket betyder att det praktfulla bokverkets framtid är osäkert, för att uttrycka det försiktigt. Utredaren menar att framtiden i stället ligger i den digitala världen, men att det skulle spara så värst mycket pengar är det få som tror. I synnerhet som tryckkostnaderna för Nationalnyckeln betalas flera gånger om av inkomster från försäljningen.

Regeringens agerande känns dessvärre igen från behandlingen av strandskyddslagen. Först hyllas den, sedan undermineras den å det grövsta. Och samma sak med naturvården i allmänhet: först storståtliga ord, sedan rejäla nedskärningar. Det är pinligt att åse och ett fattigdomsbevis för Sverige som kulturnation. För hur många extra meter motorväg tror sig regeringen kunna få till genom att låta Nationalnyckeln gå i kvav?

ANNONS
ANNONS