Ingemar och Klara i SVT-serien Familjen Hammargren.
Ingemar och Klara i SVT-serien Familjen Hammargren. Bild: Andreas Hillergren

SVT ger visst flera olika perspektiv på ridsport

Ansvarige utgivaren Petter Bragée svarar på kritiken om pengar och klass i Familjen Hammarström.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Familjen Hammarström är en serie som ger en fascinerande inblick i en väldigt speciell familj, deras liv och deras olika elitsatsningar inom fälttävlan, hästhoppning och musik. Familjen Hammarström är inte en kritiskt granskande serie och frågan om familjens ekonomiska historia känns inte relevant. Men att SVT skulle "gömma" (GP 13/12) att detta är en resursstark familj håller jag inte med om. Det framgår med all tydlighet. Serien är dock långt från den enda vinkel SVT har på ridning och hästsport. Public service handlar mycket om att ge olika perspektiv. I ett utbud med bredd går det att lyfta fram andra exempel från samma tidsperiod.

ANNONS

LÄS MER:SVT:s hästprogram gömmer undan pengarna

Just nu visas exempelvis Hopp och Galopp i Barnkanalen. En serie om barn som älskar hästar. Med stall-regler, skötseltips och så vidare från en vanlig ridskola. I barnutbudet finns just nu även Ellen gillar att rida där Ellen Söberg 7 år, samt programledaren Joel Kankkonen visar hur man sköter och rider en häst. I programmet Ponnyakuten deltog alltid både barn med ridskolehästar tillsammans med de som hade egna hästar.

Serien Ryttareliten: Stallet (2014) följde hästskötarna som jobbar i skymundan bakom de elitsatsande ryttarna. I Jockey (2015) kämpar Fanny och Amelie för en plats i den mansdominerade galoppeliten med tidiga morgnar, tuff träning och passion för hästar.

Petter Bragée, programchef barn och underhållning SVT Malmö.
Petter Bragée, programchef barn och underhållning SVT Malmö. Bild: Fredrik Hjerling

I playserien Bratt byter gren (2017) provade unga Jennifer Bratt på westernridning, tornerspel och körning för att visa på bredd i hästsporten, och i ÄLSKA HÄSTAR guidade Jennifer Bratt och Sara Johansson tittarna genom ridsports-EM i Göteborg, inte med fokus på tävlingarna, utan vi mötte olika hästraser, ryttare och besökare på eventet. Serien Hästmänniskor som kommer sändas i vår, handlar om människor som fått sitt liv förändrat av hästar på olika sätt. Bland annat barn på en ridskola som vänder sig till barn ur svåra ekonomiska förhållanden. SVT Nyheter har senaste åren granskat hästsporten vad gäller både ekonomi, djurskötsel och sexuella övergrepp.

ANNONS

Med allt detta sagt – inte menat som försvarstal utan som tips ur vårt utbud – ridsport är resurskrävande, och de orättvisor detta medför är reella. Kanske en serie med mer specifikt fokus på detta är väl värd att överväga. Vi tar med oss den idén. Vi är alltid tacksamma för åsikter om vårt utbud.

Petter Bragée, ansvarig utgivare Familjen Hammarström

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS