Staffan Rydén är kulturchef i VG-regionen.
Staffan Rydén är kulturchef i VG-regionen.

Stöd till gallerister öppet för diskussion

Behöver gallerierna i Göteborg, som lever en tynande tillvaro, ett nytt slags stöd? Regionens högste kulturpolitiker kan tänka sig att diskutera saken. Hittills har ingen nyttjat de möjligheter som finns tillgängliga.

ANNONS
|

När Galleri Thomassen öppnade på Götabergsgatan 1990 fanns 14 gallerier på gatan. Nu finns tre kvar.

Att gallerier försvinner handlar inte bara om att konstintresserade fråntas möjligheter att uppleva konst. Dessutom går konstnärer miste om utställningsmöjligheter, tappar sociala träffpunkter och källor till inspiration. För konststuderande blir det färre tillfällen att se och visa sin konst och möjligheterna att få nödvändiga arbetsstipendier minskar. Kort sagt: alla relationer i den lokala konstvärlden påverkas.

Den nya inköpspolicyn hos Västra Götalandsregionens konstenhet påverkar möjligheterna för gallerierna att verka (läs mer i artikel här intill). Staffan Rydén är kulturchef i VG-regionen. Han vill inte kommentera konstenhetens inköpspolicy, och när det gäller situationen för gallerierna hänvisar han till ett handlingsprogram för kreativa näringar.

ANNONS

– Där kan de här galleristerna få möjligheter att kompetensutveckla sig, hitta nya kunder och nya sätt att agera på.

Anders Persson, processledare på regionens näringslivsavdelning, ger snabbt ett mått på hur verksamt regionens olika företagsstöd varit när det gäller regionens gallerier.

– Hittills har ingen gallerist varit i kontakt med företagsstödet.

Men tillägger för säkerhets skull: Vad man minns.

Däremot utvecklar Persson en tanke om något motsvarande förläggarstödet för litteratur eller arrangörsstöd när det gäller musik: ett galleristöd. Där sätter kommunallagen emellertid stopp för VG-regionens möjligheter att agera. Ett galleristöd kan bara komma till stånd genom att Statens kulturråd agerar.

Politiskt ansvarig för frågan är Conny Brännberg, sedan ett år tillbaka ordförande i regionens kulturnämnd. Trots att ett genomförande ligger utanför regionens räckhåll tycker Brännberg att idén med ett galleristöd i alla fall är intressant nog att diskutera och verkar inte vilja stänga några dörrar i frågan.

– Det är klart att vi måste fundera vidare kring problemet och jag är öppen för framtida samtal med regionens galleriföreträdare.

Galleristen Paul Thomassen vet inte hur länge han har råd att ha kvar sina stora lokaler på Götabergsgatan.

– Om inget händer… börjar han, och fortsätter först efter en paus:

ANNONS

– Kanske har jag råd med 40 kvadratmeter på Kastellgatan.

ANNONS