Spännande filmer från Japan och Norge

Naomi Kawase är bioaktuell med en film där huvudpersonen tolkar film för synskadade. Norska dokumentären The night handlar om att växa upp med en alkoholiserad mamma.

ANNONS
|
Bioaktuell. Japanska filmregissören Naomi Kawase, som 2015 gästade Göteborgs filmfestival, är nu aktuell med nya filmen Mot solnedgången.
Bioaktuell. Japanska filmregissören Naomi Kawase, som 2015 gästade Göteborgs filmfestival, är nu aktuell med nya filmen Mot solnedgången. Bild: Elisabeth Alvenby

Omprövar vårt sätt att se: Naomi Kawase

För tre år sedan gästades Göteborgs filmfestival av en av Japans främsta filmregissörer, 48-åriga Naomi Kawase. Under det exklusiva besöket satt hon juryordförande för Bergmanpriset och visade filmen Still the water. Familjerelationer står ofta i centrum i Cannes-prisade Kawases självbiografiska dokumentärer och spelfilmer. I den senaste, den ytterst fascinerande Under körsbärsträden, utspelar sig en nyckelscen på ett hem för äldre spetälskesjuka. På fredag har nya dramat Mot solnedgången premiär i Göteborg. I centrum: en kvinna som tolkar film för synskadade samt en äldre fotograf som håller på att förlora synen. Som bäddat, alltså, för nya, överraskande iakttagelser.

LÄS MER: Filmrecension Under körsbärsträden

ANNONS

LÄS MER: Naomi Kawase: "Bergmantävlingen håller hög kvalité"

Juryordförande. I år blir det dubbla Oscarsvinnaren Cate Blanchetts bestyr att leda juryn för den prestigefyllda Guldpalmstävlingen i Cannes.
Juryordförande. I år blir det dubbla Oscarsvinnaren Cate Blanchetts bestyr att leda juryn för den prestigefyllda Guldpalmstävlingen i Cannes. Bild: Markus Schreiber, TT

Leder juryn i Cannes: Cate Blanchett

Förra året var spanske regissören Pedro Almodóvar juryordförande i Cannes, under det för svensk filmhistoria avgörande ögonblicket då Guldpalmen för bästa film gick till Ruben Östlunds The Square. I år är det dubbelt Oscarsprisade skådespelerskan Cate Blanchett som leder juryarbetet i den prestigefulla huvudtävlingen. "Jag är ödmjuk inför ansvaret och privilegiet" säger hon om jobbet. Programmet för vårens filmfestival i Cannes, med start 8 maj, avslöjas på torsdag 12 april under en livesänd presskonferens

Att växa upp med en alkoholiserad förälder. Det är temat för norska filmen The night som 17 april visas på filmklubben Doc Luonge i Göteborg.
Att växa upp med en alkoholiserad förälder. Det är temat för norska filmen The night som 17 april visas på filmklubben Doc Luonge i Göteborg. Bild: Filmbild Doc Lounge

Om medberoende: The night

Nu får även göteborgarna en chans att se norske Steffan Strandbergs hjärtskärande dokumentär The night. En självbiografisk berättelse om hur det är att växa upp med en alkoholiserad mamma och bli allt mer känslomässigt avtrubbad. The night, som är animerad bakom det Oscarsnominerade gänget bakom Waltz with Bashir, visas i Folkteaterns foajé den 17 april. Efter visningen finns pyskologen Johan Hagborg på plats för att prata med publiken om medberoende och känslomässiga trauman.

ANNONS