Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Först ut i årets Sommar i P1 är tenoren Rickard Söderberg.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Sommar i P1: Rickard Söderberg

  Först ut i årets upplaga av Sommar i P1 är tenoren och HBTQ-debattören Rickard Söderberg. I sitt program berättar han öppenhjärtigt om skoltidens mobbning och hur han tidigt valde att gå sin egen väg. GP:s Tobias Holmgren applåderar modet, rörs av det sympatiska innehållet – men blir till slut loj av all kärleksbombning.

  Rickard Söderberg har drömt om att spela in ett sommarprat sedan han var en liten knodd, vilket märks. Avsnittet är nämligen sprängfyllt. Lyssnarna får inte bara ta del av levnadssagan på sedvanligt Sommar-manér, utan ges även en frodig sammanfattning av tenorens världsåskådning på 90 minuter blankt.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Kärlek i överflöd

  Den stavas kärlek. Kärlek till modern som gav honom första sminkdockan Steffi när han var barn; kärlek till dem som mobbade honom under skolåren, eftersom det gjorde honom till den han är i dag; kärlek till hjältarna som inspirerat honom, från sångerskan Birgit Jordin till transaktivisten Marsha P. Johnson. Allt är förstås mycket sympatiskt, och att Söderberg berättar så öppet om mobbningen skänker hans ord en särskild laddning och vikt för de lyssnare som själva blivit utsatta.

  Kanske låter det bittert, men under slutpläderingen (allt vi har är varandra, vi är alla en och samma varelse, osv, osv) känner jag mig faktiskt lite matt av all denna osjälviskhet, och hoppas tyst för mig själv att söndagens sommarvärd, simmaren Sarah Sjöström, i alla fall har någonting halvilsket att delge sina konkurrenter. Prognosen för det är tyvärr dyster.

  LÄS MER: Här är årets alla sommarvärdar

   

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.