Samantha Ohlanders och Sara Parkman.
Samantha Ohlanders och Sara Parkman. Bild: Mattias Ahlm

Snyggt samspel av två folkbildare i musikens tjänst

Maria Näslund upptäcker en fiolspelande duo med passion för folkmusik.

ANNONS

Parkman & Ohlanders låter som en advokatbyrå men är en fiolspelande duo med passion för folkmusik. Vilken tur. Det är mycket man inte vet och en av poängerna med Sommar i P1 är att upptäcka nya röster och på så vis vidga sina vyer. Vi får en inblick i livet som turnerande folkmusiker, men också tankar om förhållandet mellan landsbygd och stad och filosoferande kring nationsgränser och kulturell appropriering. Musikvalet ges en större betydelse än vanligt och att värdarna spelar sig själva ett par gånger är faktiskt helt befogat.

Det är en konst att dela på ett sommarprat, men Sara och Samantha fixar det bra med hjälp av välskrivet manus och med all säkerhet seriös repetition; samspelet är riktigt snyggt och dialogen kryddad med humor och självdistans. Intensiteten är stundtals på gränsen till för hög – det är mycket som vill ut – och ibland sprutar politiska åsikter hej vilt. Behållningen är istället att höra hur två kvinnor i 30-årsåldern ser på sin roll som folkbildare i musikens tjänst. Och så lite kulning på det.

ANNONS

Sommarpratare 17 augusti: Olof Röhlander, mental tränare och författare.

Sommar i P1 torsdag 16 augusti: Samantha Ohlanders och Sara Parkman, folkmusiker.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS