Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  ”Det är drömmigt, krautigt och rockigt på samma gång” säger Anton Andrén om det kommande debutalbumet Little Islands. Bild: Mattias Eliasson

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Skuldpadda mot en dynamisk debut

  Göteborgsbandet Skuldpadda skapar musik i stunden. Nu tar de steget mot ett experimentellt debutalbum. På onsdagkvällen värmer de upp inför Algotfestivalen.

  Skuldpadda är indiepopbandet som "ses, jammar lite och skriver ihop en låttext på 20 minuter". En av deras första låtar Too Late blev till på just det viset. Det berättar hälften av bandet när vi når varandra över telefon inför onsdagens spelning på Studio HPKSM och Klubb Algot.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – I regel skriver vi text och melodi i stunden, säger Anton Andrén.

  – När det kommer till text gillar vi högt och lågt. Vissa låtar är fulla av metaforer och undertoner. Andra är enkla, barnsliga och direkta. Det beror helt på vart låten vill men har vi en arg låt får texten gärna vara omogen, säger textförfattaren Michaela Åberg.

  En stor familj

  Sexmannabandet är uppvuxna i Göteborgs kranskommuner. De är en slags familj, inte bara i teorin: de består av två barndomskompisar, två syskonpar och två personer som är i ett förhållande med varandra. Tanken om ett band föddes när Anton, Johan och Christoffer jobbade som musiklärare för lågstadieklasser på Brottkärrsskolan.

  Majoriteten av bandet jobbar med barn. Namnet Skuldpadda kom till då låtskrivaren Michaela jobbade på förskola: ett av barnen pratade grov göteborgska och skulle skriva ned ordet "sköldpadda". Det resulterade i ett arbetsnamn för bandet, som sedan blev permanent.

  Debut om att hitta sin plats

  I höst kommer debutalbumet Little Islands där de, enligt musikerna själva, har hittat sitt sound.

  – Den handlar om att hitta sin plats och bli till musikaliskt. Det finns så mycket skit men hur det än går så finns vi. Titelspåret handlar om exakt det. Vi har hittat ett ljud och sammanhang och det ska vi inte ta för givet. Jag har aldrig haft ett band förut där jag har känt mig nykär i hela konceptet, säger Michaela Åberg.

  Skuldpadda

  Består av: Michaela Åberg, Christoffer Sand, Johan Holm, Anton Andrén, Kim Åberg och Irma Andrén.

  Diskografi: Släpper i höst sitt debutalbum Little Islands, som följer upp EP:n Honeymoon från 2017. I sommar har de åtta inplanerade spelningar, varav sex i England, en i Norge och en på festivalen Karln é galen i Ljungskile.

  Aktuella: Spelar på Klubb Algot på Studio HPKSM på onsdag den 20 juni. Kvällen går under temat korall och är en uppladdning inför sommarens upplaga av Algotfestivalen, som arrangeras i en trädgård i norra Bohuslän för åttonde året i rad.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.