Sju Göteborgsromaner det är dags att läsa om

Det finns många oskrivna Göteborgsböcker vi kan se fram emot att läsa, men det finns också många fina Göteborgsskildringar som sedan länge skrivit in sig i stadens historia. Här är sju favoriter jag själv gärna återvänder till.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

1. Amorina

"Storstäder gör mig bara rädd. En stad ska vara som Göteborg 1935, när det bara fanns ett trafikljus", sa författaren Bengt Anderberg när vi träffades i samband med att hans roman Amorina gavs ut och han tillfälligtvis lämnat Bornholm och återvänt till Göteborg.

Ändå är det inte precis rädsla man förknippar med författaren vars skandalroman Kain redan 1948 gjorde att han hotades av sedlighetsåtal. Han blev heller inte fegare med åren. "Jag blir allt rödare och mer upprorisk och jag är nöjd med det. Och jag hoppas den dagen kommer när jag kan dö lika upprorisk och hädisk."

ANNONS

Amorina blev hans sista roman, en stor Göteborgsroman som utspelade sig på 20-talets Hisingen, om en liten gosse, han själv?, om kärlek och död och livet, en roman präglad av Anderbergs fantasi och vidsträckta bildning. Romanen blev aldrig Augustnominerad, aldrig återutgiven, den kom inte ens i pocket, obegripligt. Men det finns i alla fall fem exemplar att låna på Göteborgs bibliotek och dessutom ett ex som talbok på biblioteket i Angered.

Ställ er i kö!

Amorina. Bengt Anderberg. Albert Bonniers förlag. 1999.

2. En ö i havet

I dag finns ungefär 4 500 flyktingar som sökt asyl i Göteborg. Hur kan deras möte med en ny värld kännas?

Ett svar finns i Annika Thors bok En ö i havet, om två judiska systrar, åtta och tolv år, som flyr till Sverige från Österrike 1939 och får bo hos var sin fosterfamilj på en liten ö i Göteborgs skärgård där ingen pratar deras språk. Och trots att det gått över 70 år sedan den tiden finns här mycket att känna igen sig i för den som flytt till Sverige idag. Längtan efter familjen. Oron för dem som är kvar i hemlandet. Frustrationen över att inte kunna språket ordentligt. Och för oss andra: Hur tog vi emot flyktingar då och hur möter vi människor som söker en fristad hos oss idag?

ANNONS

Det blev sammanlagt fyra böcker om systrarna Steffe och Nelli, böcker som blivit moderna klassiker, omöjliga att inte beröras av vare sig för ung eller gammal, De har precis kommit ut i en ny och fint illustrerad upplaga, utmärkta presenter till läsare i alla åldrar.

En ö i havet.Annika Thor.Bonnier Carlsen.1996.

3. Simon och ekarna

Marianne Fredriksson skrev om Göteborg så hela världen ville läsa. Simon och ekarna har legat på topplistan över världens mest sålda böcker, är översatt till 26 språk och såld i två miljoner exemplar bara i Sverige.

Romanens huvudperson är en pojke i Göteborg under andra världskriget fast egentligen handlar boken om författaren själv. "Jag försökte skriva den här boken i många år, men lyckades inte förrän jag gjorde huvudpersonen till en pojke", berättade författaren när jag fick tag på henne på telefon inför Folkteaterns hyllade uppsättning av pjäsen Simon och ekarna för 15 år sedan.

Att skriva romanen väckte mycket ångest: "Jag hade förträngt hur fruktansvärt vi barn upplevde kriget. Hade någon berättat det för mig hade jag inte trott det, men det kom tillbaka när jag skrev", berättade författaren.

En stor läsupplevelse som inte blivit mindre relevant idag även om krigen utspelar sig någon annanstans än i Sverige. Boken går att köpa som e-bok och ljudbok och på Göteborgs bibliotek finns även den fysiska boken att låna.

ANNONS

Simon och ekarna.Marianne Fredriksson.W&W.1985.

4. Snöstormseländet

Vem minns inte den stora snöstormen i Göteborg i november 1995? Här finns många egna historier att berätta för den som läser Marie Oskarssons Snöstormseländet ihop med sina sju- till tioåringar.

Denna fina bok är en av fyra kapitelböcker som är skrivna för att få "pojkar som inte vill läsa" (till exempel författarens egen son) att lockas in i bokvärlden. Och det är inte bara för att det är den enda bok jag hittat som handlar om min egen stadsdel, Bagaregården, som jag gillar den eller för att jag känner den då elvaårige Nisse som berättar så levande i boken om livet med en retsam lillasyster. Här kombineras texten med roliga teckningar och spännande snöfakta som att det i Bangladesh under en storm 1986 föll ett kilo tunga och livsfarliga hagelkorn.

Läsandet leder till en massa prat, om snö som i denna bok, eller bläckfiskar som i första boken Bläckfiskresan. Denna delades också ut till alla tredjeklassare i Göteborg på nationella läsdagen 2002, utvald av Stadsbibliotekets barnbibliotekskonsulent. Snöstormseländet är slut på förlaget, men finns att låna på Stadsbiblioteket.

Snöstormseländet.Marie Oskarsson.Rabén & Sjögren.2002.

Fler Göteborgsromaner att återvända till:

5.Vägen ut av Harry Martinsson, Albert Bonniers, 1936.

6.Drömmen om ett liv av Sun Axelsson, Albert Bonniers, 1978.

ANNONS

7. Maj av Viveca Lärn, W&W, 1979.

ANNONS