Sinziana Ravini: Så kan konsten frigöras

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag blir alltid lika glad när den politiskt engagerade konsten får en smäll på fingrarna. Det är den bästa garantin för att den träffat rätt, på att samtidskonsten är mer än ett sällskapsspel för de redan initierade. Men för detta måste konsten ut i det offentliga rummet. Ta tillbaka makten över ett rum som domineras av privata konsumtionsintressen.

Nu har konstnärsparet Tomas Ferm och Ann-Charlotte Rugfelt Ferm gjort en skylt med texten ”Tänk på döden” och hängt den över tunneln som går till Nordstans shoppingcenter. Att tänka på döden är kanske inte det första man gör när man skall gå och shoppa. Shoppingen är snarare en form av verklighetsflykt, ett sätt att stänga av alla existentiella våndor.

ANNONS

Det dröjde förstås inte länge förrän enskilda personer hörde av sig och park- och naturförvaltningen tog ner verket. De trodde nämligen att verket var en ”skojtext”. Konstnärerna protesterade och konstverket åkte snabbt upp igen.

Det intressanta är nu inte den bristande kommunikationen mellan olika personer i kommunen, utan att konstverket blivit skadat under nedtagningen, vilket innebär att det är kommunen som utövat skadegörelse på konsten och inte tvärtom. Vi får hoppas att de ansvariga tar sitt förnuft till fånga och ser till att be konstnärerna om ursäkt och betala för en ny skylt. För nu ser man att den består av frigolit, vilket gör att den illusoriska effekten försvunnit.

Allra intressantast är folks reaktioner. På en plats som tidigare bara var en öppning rakt in i konsumismens högborg, stannar nu folk upp och fotograferar sig med skylten eller diskuterar med varandra om både döden och livet.

Som tur är har konstnärerna inte bara tänkt på sig själva utan också curerat en utställning med fler tankeväckande verk i stadsrummet. Magnus Bärtås har återaktualiserat klassikern De besvikna och förorättade, ett hundratal klagohistorier i mikroformat som möter en precis vid shoppingrundans slut, Fia Stina Sandlund har gjort en mycket intelligent omtolkning av Såningskvinnan vid Brunns­parken och Stefan Karlsson visar en stor färgglad målning på Fredsgatan vid Palace. Målningen skulle först ha haft texten ”Kriget kommer”. Företaget sade nej. Då föreslog Karlsson ”Om kriget kommer”, men det gick inte heller. Till slut valde han att måla ”Skjorta” på bilden, och det funkade hur bra som helst.

ANNONS

Den som tror att det är de kapitalistiska krafterna som frigör konsten kan tänka ett varv till. En sak är säker – slaget om det offentliga rummet har bara börjat.

ANNONS