Dagens sommarpratare Thure Lindhardt.
Dagens sommarpratare Thure Lindhardt. Bild: Foto: Micke Gronberg/Sveriges Radio

Sensuellt om livet och döden

Bron-skådespelaren Thure Lindhardts sommarprat är vackert och melankoliskt på svensk danska.

ANNONS

Thure Lindhardt är en dansk skådespelare, vilket gör mig aningen nervös på förhand. Jag menar, har ni försökt se Bron utan text? Gör inte det.

Mannen bakom Saga Noréns kollega och älskare Henrik Sabroe inser dock problemet och anstränger sig mycket för att göra sig förstådd; det är svenska på danska och en fin nordisk blandning. Jag märker att det är lättare att förstå om jag blundar (fungerar tyvärr inte på Bron) och det är som att han sitter tätt intill mig och viskar hela sitt program i mitt öra. Med en i det närmaste sensuell röst talar han om tankar kring livet, döden, miljöfrågor, djur och natur, inte sällan med utgångspunkt från den nio månader gamla dottern och hennes framtid. Betraktelsen kring Pepparholmen och djurlivet mellan bro och tunnel är ren poesi.

ANNONS

Lindhardts sommarprat är en föreställning framförd av en begåvad skådespelare och även om det är melankoliskt och i vissa stunder svårtillgängligt är det också vackert och nästan meditativt att lyssna. Jag kan förstå danska, jag är inte rädd.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS