Svenska akademiens ständige sekreterare Sara Danius intervjuas efter tillkännagivandet att Bob Dylan tilldelas årets Nobelpris i litteratur i Börshuset i Stockholm på torsdagen.
Svenska akademiens ständige sekreterare Sara Danius intervjuas efter tillkännagivandet att Bob Dylan tilldelas årets Nobelpris i litteratur i Börshuset i Stockholm på torsdagen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Sara Danius lämnar Svenska Akademien

Sara Danius lämnar Svenska Akademien. Det meddelar Akademien i ett pressmeddelande, där de också ber Sara Danius om ursäkt. Sara Danius själv uppger att hon bara för några dagar sedan erbjudit sig att återgå som ständig sekreterare, men fått nej.
– Vi har kommit till en uppgörelse. Det är väldigt skönt att vi har kommit så här långt att vi har kunnat göra upp i godo, säger ständige sekreteraren Anders Olsson till TT.

ANNONS
|

"Svenska Akademien har bedömt att det funnits sakliga skäl att avsluta Sara Danius sekreterarskap i förtid. Detta har lett till affektladdad polemik och sammanblandning av olika frågor. Svenska Akademien ber Sara Danius om ursäkt för sin del i detta", skriver Akademien i ett pressmeddelande.

Vad uppgörelsen med Sara Danius innebär – och ifall den omfattar någon typ av ekonomisk kompensation – vill Anders Olsson inte berätta. Katarina Frostenson lämnade nyligen Svenska Akademien efter en ekonomisk överenskommelse som garanterar henne 12 875 kronor i månaden.

– Sara Danius vill inte att vi ska säga något om själva detaljerna, utan där hänvisar vi till hennes advokat, säger Anders Olsson.

ANNONS

Till TT säger Anders Elmér, Sara Danius advokat att förhandlingarna har pågått sedan i april förra året.

– Akademien godtog ganska tidigt att hon skulle få tolv månaders arvode under en form av uppsägningstid. Sedan dess har förhandlingarna koncentrerat sig kring huruvida hon även skulle få ett avgångsvederlag. Nu har vi kommit till en överenskommelse som båda parter har accepterat och som innebär att Sara Danius även får nio månaders avgångsvederlag, säger Anders Elmér.

Lämnar Selma Lagerlöfs stol

Sara Danius själv skriver i ett pressmeddelande att hon så sent som för några dagar sedan erbjöd sig att komma tillbaka till posten som ständig sekreterare men att hon fick nej. Nu lämnar hon i stället Akademin formellt.

"Jag har fattat beslutet att lämna min stol i Svenska Akademien, stol nummer sju, som en gång bekläddes av den första kvinnan att väljas in i Akademien, Selma Lagerlöf. För mig har det varit en ära att få sitta på denna stol" skriver hon i ett pressmeddelande.

Sara Danius valdes in på stol 7 efter Knut Ahnlund 2013 och blev två år senare Svenska Akademiens ständiga sekreterare. I samband med skandalen kring Jean-Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen, uppstod en djup spricka i Akademien som till slut resulterade i att hon lämnade sin post som ständig sekreterare.

ANNONS

Innan dess hade hennes kollega, tidigare ständige sekreteraren Horace Engdahl i ett sedermera hårt kritiserat debattinlägg i Expressen beskrivit Danius som "den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".

– Det har varit väldigt mycket känslor och det kommer att ta sin tid innan allt läggs till rätta. Men inom Akademien känner vi oss styrkta i vår process. Vi får ta den kritik som kanske kommer att finnas, men jag tror också att många är väldigt lättade över att vi är på väg att lösa våra problem, säger Anders Olsson nu.

Menar att hennes idéer har genomförts

Sara Danius menar att det arbete hon initierade i samband med att skandalen kring Jean-Claude Arnault rullades upp trots allt till stor del har genomförts.

"De mått och steg jag föreslog beträffande NN (kulturprofilen, reds anm) och för att modernisera Akademiens eget regelverk, och som då avvisades av Akademiens majoritet, har sedan dess i stora delar förverkligats. Ironin är påtaglig och priset för Akademiens del har varit högt. Jag beklagar det, samtidigt som det är glädjande att församlingen sent omsider är på rätt väg".

Danius uppmanar också Akademien att arbeta kring mångfaldsfrågor.

"Inte långt efter det att jag tvingades lämna min befattning sjönk antalet kvinnliga ledamöter till en (1). Må detta aldrig upprepas. Må Akademien också förstå att mångfald på alla vis, inte bara när det gäller förhållandet mellan män och kvinnor, är en god, ja, till och med nödvändig sak i en värld som vår".

ANNONS

Knytblusen trendade

Beskedet i april 2018 om att Sara Danius lämnade posten som ständig sekreterare skapade stor upprördhet. På sociala medier trendade hashtaggarna #knytblus och #backasara. Bland dem som lade ut en bild på sig själv i Danius signaturplagg knytblusen märktes dåvarande kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP). Den 19 april hölls också flera stödmanifestationer runt om i landet, bland annat utanför Börshuset i Stockholm.

Anders Olsson är medveten om att Sara Danius slutgiltiga avgång också skulle kunna tolkas som "patriarkatets seger över en stark kvinna".

– Men jag vänder mig mot den bilden. Det är också en konflikt som har funnits mellan kvinnor, det är andra mönster som har varit avgörande här. Och vi är i färd med att välja in fler kvinnor i Akademien, det är vår vilja och det kommer vi att visa.

"Det är nödvändigt"

TT: De tre tomma stolarna kommer alltså att besättas med kvinnor?

– Ja, det är nödvändigt för att jämna ut förhållandet mellan män och kvinnor i Akademien. Det räknar jag med.

Sara Danius har hållit förhållandevis låg profil offentligt sedan den värsta turbulensen kring Svenska Akademien inträffade. I januari återinträdde Peter Englund och Kjell Espmark i arbetet i institutionen, men hon valde då att stå kvar utanför.

ANNONS

Anders Olsson välkomnar hennes beslut att slutgiltigt lämna Svenska Akademien.

– Nu kan vi blicka framåt mer bestämt. Det finns inga låsningar i Akademien längre. Om vi kommer att lyckas fylla de här tre stolarna inom en rätt snar framtid kommer nästan halva Akademien att vara ny. Det innebär ju också att vi inte kommer att vara så upptagna av de konflikter som har rått tidigare, säger han.

Svenska Akademiens ledamöter – stol för stol

TT

Stol nummer 1: Eric M. Runesson, jurist

Stol nummer 2: Bo Ralph, språkforskare

Stol nummer 3: Sture Allén, språkforskare

Stol nummer 4: Anders Olsson, författare och litteraturforskare samt Akademiens ständige sekreterare

Stol nummer 5: Göran Malmqvist, språk- och litteraturforskare

Stol nummer 6: Tomas Riad, språkforskare

Stol nummer 7: Vakant efter det att Sara Danius, litteraturforskare och författare, utträdde ur Akademien 26 februari 2019

Stol nummer 8: Jesper Svenbro, antikforskare och poet

Stol nummer 9: Vakant efter det att Jayne Svenungsson, teologiforskare, utträdde ur Akademien 7 november 2018

Stol nummer 10: Peter Englund, historiker och författare

Stol nummer 11: Mats Malm, författare och litteraturforskare

Stol nummer 12: Per Wästberg, författare

Stol nummer 13: Vakant efter det att Sara Stridsberg, författare och dramatiker, utträdde ur Akademien 7 maj 2018

Stol nummer 14: Kristina Lugn, poet och dramatiker

Stol nummer 15: Jila Mossaed, poet

Stol nummer 16: Kjell Espmark, författare och litteraturforskare

Stol nummer 17: Horace Engdahl, författare och litteraturforskare

Stol nummer 18: Tua Forsström, poet, tar sitt inträde i Akademien vid dess högtidssammankomst i december 2019

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS