Sorgens dag. Ändå minns de Barbro "Lill-Babs" Svensson med värme och glädje. Från vänster Lill Lindfors, Lill-Babs och Karin Falck under en inspelning av Hemma hos Svensson 1980, Bert Karlsson.
Sorgens dag. Ändå minns de Barbro "Lill-Babs" Svensson med värme och glädje. Från vänster Lill Lindfors, Lill-Babs och Karin Falck under en inspelning av Hemma hos Svensson 1980, Bert Karlsson. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman, TT

Så minns vännerna Lill-Babs

Idag sörjer de nära vännerna Lill-Babs. "Hon var så ivrig och undersökande" säger Karin Falck.

ANNONS

Sångerskan och skådespelerskan Lill Lindfors, 77 år, sörjer i dag sin vän:

– Vi hade sms-kontakt strax före påsk och jag visste att läget var allvarligt. Men nu … det känns helt overkligt, säger hon till GP och fortsätter:

– Jag känner mig alldeles bedövad och vet knappt hur tankarna går. Sådana här besked kommer alltid chockartat, precis som det gjorde med Jerry Williams härom veckan, och Lill-Babs hade så mycket kvar att ge. Hon dog ung.

– Vi gjorde en hel del jobb ihop och hon har varit en älskad kollega sedan början av 60-talet. Barbro var en varm och väldigt omtänksam person.

ANNONS

LÄS MER: Marianne Mörck om vännen Lill-Babs: "Jag älskade henne så mycket"

Även Karin Falck, 86 år, regissör, programledare och Tv-producent saknar sin nära vän.

– Jag känner en oerhörd sorg men också en oerhörd tacksamhet och glädje över att ha fått vara en del av hennes liv.

Karin Falck och Barbro "Lill-Babs" Svensson träffades första gången 1955 i samband med en intervju. De blev vänner och började samarbeta. Falck regisserade flera av Lill-Babs krogshower och största framgångar.

– Det var så roligt och givande att jobba med henne. Hon var så ivrig och undersökande. Vi har hållit kontakt genom alla åren. Jag såg henne senast på Långfredagen.

LÄS MER: Barbro "Lill-Babs" Svensson är död

LÄS MER: Lill-Babs snuddade vid varje svensk

Vila i Frid käraste Barbro. Jag vill bara säga Tack. Tack för den du var och för det du gav. Det fanns ingen som du. Som artist och människa. Det du gav oss, din publik och oss, som kom din väg. 25 år sen träffades vi för första gången. En stund sen träffades vi för sista. Du var alltid varm, välkomnande, generös, kärleksfull och såg alla. Vi hyllade dig och du hyllade oss. Du såg mig, då 12 år gammal och bjöd in mig till ditt bord och din familj efter showen. Under dessa år har vi umgåtts i många sammanhang, mest privata. Tack för din kärlek, dina peppande sms, din vänskap, ditt stöd och din person. Tack för dina barn Malin, Kristin och Monica och deras barn, som många blivit en stor del av min egna familj under åren på olika sätt. Jag älskar dig Barbro. Vi kommer sakna dig här på alla sätt. Och aldrig glömma dig.. Hoppas du får umgås med gamla vänner där uppe och skratta och att du får vila. Du gav oss allt. Din publik, och dina nära. All kärlek till din familj, dina barn, barnbarn, barnbarnsbarn och dina syskon i denna svåra stund. Tack Barbro. ❤️ Vila i frid

Ett inlägg delat av Sarah Dawn Finer (@sdfinerofficial)

"Varm, härlig och omtänksam"

Filmaren och producenten Kajsa Stål reste nyligen land och rike runt med Barbro "Lill-Babs" Svensson. Resultatet blev dokumentären Lill-Babs - Leva livet, i två avsnitt, som ger en inblick i Lill-Babs karriär som spänner över 65 år, och hennes spännande, osannolika liv.

–Jag kommer att minnas henne som en väldigt öppen människa, med ett otroligt öppet sinne. Det var också det som gjorde henne ständigt aktuell som artist, säger hon.

ANNONS

–Det visar inte minst hennes insats nu senast i SVT-serien Bonusfamiljen. Att med liv och lust kasta sig in i skådespeleriet som 80-åring! Det är också väldigt mycket av henne själv i rollen. Precis så där varm, härlig och omtänksam som i serien var hon i verkligheten också.

Var det något som överraskade dig när du lärde känna Lill-Babs?

– Ja, samtidigt som hon var så öppen och alltid bjöd på sig själv så hade hon också en stor integritet och en slags blyghet. Det kom busslaster med människor till Järvsö för att besöka hennes museum, hon var ju så enormt känd. Hon bjöd alltid på sig själv, men kunde också vara försiktig, och dra ner kepsen ibland.

–Dessutom var hon alltid väldigt omtänksam mot musikerna, det är sådant man ser när man följer någon på turné.

Vad var det som gjorde att Lill-Babs förblev så populär?

–Det jordnära, varma och omtänksamma hos henne, som publiken också känner. En äkthet som hon aldrig släppte. Hon var också en så mångsidig artist som gav sig i kast med olika genrer. På 1950-talet var hon en väldigt duktig jazzsångerska, först efter succén med Klas-Göran bytte hon till schlager. Hon slog igenom samtidigt med televisionen, och den kombinationen var perfekt. Hon gick rakt genom rutan. Sedan bidrar ju också hela den fantastiska historien om hennes liv, från det att hon upptäcktes som 16-åring.

ANNONS

"Har så oerhört mycket att tacka Barbro för"

Göran Alfredsson, designer, modeskapare och nära vän, lärde känna Lill-Babs när han gjorde kläderna till hennes jubileumsshow när hon firade 25 år som artist 1979.

– Jag har så oerhört mycket att tacka Barbro för, säger han.

Göran Alfredsson hade då precis flyttat hem till Sverige från Paris där han hade utbildat sig och arbetat ett par år. Samarbetet med Lill-Babs blev starten på hans i dag välkända varumärke Thalia och affären med samma namn.

– Barbro var delägare i starten och hjälpte mig mycket och det var också hon som döpte affären till Thalia, efter en musa som i grekisk mytologi var komedins beskyddare, säger Göran Alfredsson, som fortsatt att skapa kläder såväl till Lill-Babs om många andra artister.

– Barbro var en varm och otroligt kärleksfull person. I dag är det svårt att förstå att hon är borta. Hon har gett mycket till oss som kände henne och som artist också till många, många fler.

Åsa Fång, skådespelerska och musikalartist, är en av alla som följt Lill-Babs genom åren.

– Hon var helt fantastisk och hade en makalös utstrålning. Och tänk så mycket hon jobbade, Lill-Babs var ju inte bara artist utan entreprenör. Hon älskade att stå på scen och hon älskade sin publik. Hon var väldigt inspirerande.

ANNONS

Bert Karlsson: "Otroligt ledsamt"

Även skivbolagsdirektören Bert Karlsson minns med stor värme en av våra största svenska artister genom tiderna:

– Det känns otroligt ledsamt, Lill-Babs var en underbar människa! Vi träffades rätt ofta, senast i hösts uppe i Järvsö, och hon var väldigt pigg. När vi kom till hennes kafé och museum så började hon genast att plocka bort alla vissna blommor i rabatten, precis så jordnära var hon.

– Barbros storhet var att hon kunde prata med kungen och vanliga Järvsöbor på samma sätt. Hon är den mest ödmjuka artist vi någonsin har haft i det här landet.

För många år sedan spelade Bert Karlsson också in en barnskiva med Lill-Babs och döttrarna Malin och Kristin.

Vari låg Lill-Babs storhet som artist?

– Hon var vår främsta folkparksartist, bäst i landet i sin genre. Som showartist höll hon hela tiden hög nivå. Det fanns inte många som Lill-Babs och jag är glad att vi träffades i höstas.

ANNONS