Så minns vännerna Johannes Brost

Kollegorna bär med sig minnet av Johannes Brosts värme, skratt och positiva energi. Många lyfter fram hans mångsidighet som skådespelare.

ANNONS
|
Axel Petersén.
Axel Petersén. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Axel Petersén, manusförfattare och regissör till filmen Avalon där Johannes Brost hade huvudrollen, lyfter deras goda relation, när GP når honom.

– Johannes är djupt saknad. Jag är oerhört tacksam att jag fick möjlighet att arbetat tillsammans med honom och jag kommer att minnas honom som han var, full av liv.

– Vi var goda vänner och har hållit kontakten genom åren.

Kjell Bergqvist.
Kjell Bergqvist. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Kjell Bergqvist, skådespelare och vän, berättar om många år tillsammans med Johannes Brost.

– Johannes och jag har varit nära vänner sedan över 40 år tillbaka. Vi har spelat i otaliga teateruppsättningar, filmer och tv-serier tillsammans.

– Vi har också umgåtts privat med familjerna i alla år och tillbringat de senaste tjugo somrarna tillsammans med våra familjer i Mellbystrand och vi har haft kontakt direkt eller indirekt ända in till slutet. Så saknaden är stor även för mina barn då Johannes funnits med hela deras liv.

ANNONS

– Man hade aldrig tråkigt i Johannes sällskap.Han har skänkt oss många glada skratt och fina stunder. Jag och hela min familj sörjer och känner en stor saknad, säger han till GP.

Sissela Kyle.
Sissela Kyle. Bild: Stina Stjernkvist/TT

"En fin skådespelare"

– Han var en originell och fin skådespelare som var väldigt levnadsglad och det tycker jag att man känner i hans skådespeleri. Och så var han dessutom en lojal och schysst kamrat. Han var en nyfiken, positiv och glad kille. Det är verkligen en förlust, säger Sissela Kyle som har spelat mot Johannes Brost i Fröken Frimans krig och regisserat honom i musikalen Top hat.

Helena Bergström.
Helena Bergström. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Helena Bergström spelade mot Brost i Black Jack och Änglagård. Hon säger att han var en otroligt varm person och skådespelare.

– Den här värmen som han utstrålade som människa sken igenom i alla hans roller och det är en otrolig förlust att vi inte får se honom igen. Självklart tänker jag på hans närstående och beklagar förlusten otroligt mycket, säger Bergström.

Peter Falck, manusförfattare och tv-serien Rederiets skapare, säger att Johannes Brost har betytt enormt mycket för den svenska tv-publiken. Brost spelade rollen som bartendern Joker i över tio år.

– Vi behövde en komisk karaktär, Joker, som motvikt till alla intriger och historier. Han gav verkligen rollen personlighet och charm. Jag tror att han blev väldigt folkkär för den stora publiken.

ANNONS
Ulf Brunnberg.
Ulf Brunnberg. Bild: MAJA SUSLIN / TT

Skådespelaren Ulf Brunnberg, som känt Johannes Brost sedan slutet av 1960-talet, säger att vännen och kollegan var positiv och glad, samtidigt som han stod för vad han tyckte och kände.

- Han var väldigt barnkär. Familjen var primär för honom, och det tyckte jag var ett väldigt bra drag. Det är lätt att bli yrkesskadad när man sysslar med skådespeleri och bara vara narcissist, men det var inte han, säger han till TT.

Tommy Körberg.
Tommy Körberg. Bild: Maja Suslin/TT

"Ett äventyr att umgås"

Tommy Körberg umgicks mycket med Johannes Brost under 70- till 90-talet.

– Vi var som ler och långhalm, säger han.

Han beskriver åren tillsammans med Brost som "ganska vilda".

– Han var en god slarver. Det var ett äventyr att umgås med honom. Men äventyr är positiva – annars är man ju en fegis.

Tommy Körberg lyfter fram den dramatisering av Allan Edwalls roman Limpan som sattes upp på Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm 2012 och filmen Avalon, där Brost fick visa det allvar som också fanns inom honom.

– Han var en glad gamäng med ett socialt patos och välförtjänt av den Guldbagge han fick för Avalon. Han var rätt trött på att bli ihågkommen som Joker hela tiden.

ANNONS