Bokmässan 2018.
Bokmässan 2018. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Så blir Bokmässan 2019

Sydkorea, jämställdhet och med(ie)vetenhet. De är teman under nästa års bokmässa. Under en avslutande presskonferens sammanfattades helgen.

ANNONS
|

Årets Bokmässa leder mot sig slut när mässans chef Frida Edman och programchef Oskar Ekström presenterar nästa års tre teman. Ett av dem, redan känt, är Sydkorea.

– Vi firar 60 år av diplomatiska relationer mellan våra länder nästa år. Sydkoreansk litteratur trendar dessutom internationellt, inte minst när det kommer till genren krim och unga, feministiska författare. Vi ser fram emot att inspireras av er, säger Frida Edman och välkomnar tre sydkoreanska representanter, som säger sig se fram emot ett fascinerande äventyr med fokus på mänsklighet.

LÄS MER:Frida Edman är Bokmässans nya boss

Jämställdhet är nästa tema. År 2019 är det exakt 100 år sedan beslutet fattades om att införa allmän rösträtt för kvinnor i Sverige. Bokmässan vill fira jubileet, berättar Oskar Ekström, men också vända blickarna framåt och vitalisera samtalet kring hur jämställdhet kan uppnås.

ANNONS

En av gästerna på temat är den syriska författaren Samar Yazbek, som i sin bok 19 women: Stories of resilience from Syria har pratat med 19 kvinnor som befunnit sig mitt i krigets helvete.

LÄS MER:Stillastående om ångest i krigets Syrien

– Det vardagliga kvinnoförtrycket är kraftfullt i många delar av världen och i dag diskuteras aborträtten i Sverige. Jämställdheten måste försvaras och det kan litteraturen hjälpa oss med, säger Oskar Ekström.

Det tredje temat är med(ie)vetenhet.

– Om vi vill stå starka i en framväxande digitaliserad stat och tid, är medie- och informationskunnighet en av de mest centrala kunskaperna, säger Carl Heath, regeringens utredare för att värna det demokratiska samhället.

Frida Edman är överväldigad av den positiva respons hon har fått under årets mässa, säger hon och levererar konkreta siffror som sammanfattar helgen: 811 utställare har tagit plats, 3 800 programpunkter har arrangerats och 917 journalister ackrediterats. De mest besökta seminarierna har varit Ola Roslings och Anna Rosling Rönnlunds samt Magnus Ugglas. Årets teman var respekt, bild och mediefrågor.

ANNONS