Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Rika killars kvinnor

  Caroline Ringskog Ferrada-Noli excellerar i detaljen men som helhet haltar hennes släktroman Rich boy betänkligt, skriver Mikaela Blomqvist.

  Roman

  Rich boy

  Caroline Ringskog Ferrada-Noli

  Natur och kultur

  När börjar en familjs historia? På första sidan i Caroline Ringskog Ferrada-Noli andra roman Rich boy är startpunkten för släktens olycka angiven med årtal: 1956. Det är året då romanens första rika kille, ingenjören Tord, dör i en bilolycka. Efter sig lämnar han fru, fyra barn och en villa med pool på Lidingö. Tords död blir katalysatorn för tre generationer av kvinnor i kärleksbrist; från hustrun Gully född 1921, via dottern Marianne född 1949, till barnbarnet Annika född 1981.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Liknande spår. Huvudpersonen Annika delar till stor del både biografi och inställning till omvärlden med Erika, huvudperson i Ringskog Ferrada-Noli debutroman Naturen från 2009, skriver Mikaela Blomqvist. . Bild: Josefin Bäckström

  Rich boy gör kronologiska nedslag i de tre kvinnornas liv. Men betraktad som genuin släktroman haltar boken betänkligt, formen är närmast anekdotens. Gullys öde som avhandlas på knappa 30 sidor förblir suddigt och sentimentalt. Något mer fylliga är då avsnitten om Marianne och hennes relation till Annikas far, psykologen Kaj.

  Läs mer: "Störiga" kvinnor i centrum för ny roman

  Året är här 1969 med allt vad det innebär av FNL-möten, syratrippar på city och obligatorisk fri kärlek. Ringskogs Ferrada-Nolis blick på 68-generationen är sträng. Vänstermannen Kajs tonläge är högt samtidigt som han har tillgång till ett vad det verkar oändligt antal sommarställen. Ideologin blir mest ett medel att härska över Marianne, som till skillnad från Kaj som är bra på allt, enbart är bra på att vara smal.

  Hittar sin form

  70-talets röriga relationer har sin motsvarighet i en något rörig struktur i romanen. Den rent logistiska möda som hör prosan till, att redogöra för vem som befinner sig var, framträder ofta allt för tydligt. Såhär stolpigt kan det låta: ”Marianne tittade då på Kaj. Kaj log upp mot henne från den gräsbeklädda marken. Marianne satt på en grönmålad träbänk under en ek. Hon tittade tillbaka på Kaj.”.

  I stället är det först när Rich boy dryga 200 sidor in tar sig an Annikas liv som romanen hittar sin form. Annika delar till stor del både biografi och inställning till omvärlden med Erika, huvudperson i Ringskog Ferrada-Noli fina men ojämna debutroman Naturen från 2009. Möjligen är det vanan från den som gör att berättandet i Rich boy ligger närmre Annika än det två andra kvinnorna? Oavsett gör det hennes historia både friare och tydligare. Och där Gully var den sörjande änkan och Marianne Kajs viljelösa bihang är dynamiken mellan Annika och hennes tråkiga svärmorsdröm Johan betydligt mer intressant.

  Mot Johan utövar Annika en loj dominans, rättfärdigad genom hennes underliga uppväxt. Johan försörjer både sig och Annika med sin svensklärarlön. Annika skriver knappt avlönade artiklar för hippa magasin, drömmer om att skriva en roman och föraktar pojkvännens banala yrke. Hon är odräglig, och just därför lätt att tycka om. När Annika på impuls gör slut med Johan konfronteras hon både med sin dåliga ekonomi och sin ensamhet. Genom en successiv förskjutning övergår separationen från pojkvännen i en uppgörelse med modern och historien.

  I romanens nutid hör Marianne, som är psykiatrer, mest av sig till dottern genom att skicka brev med psykofarmaka som hon tycker att dottern borde ta. Tillbakablickar berättar om hur mor och dotter äter viktväktarsoppa, isolerade i en villa på Österlens landsbygd. Säkert är det att betrakta som en missriktad omsorg, för i Rich boy är kvinnokroppen en ständig tävlan. Annika minns hur hennes lågstadiefröken bad om ursäkt för sina breda lår och på en fest frågar någon den 30-åriga Annika om hon är 45 år gammal eftersom hon har en bekymmersrynka. Att året är 2011 markeras i romanen genom att Atkinsdieten är på väg att bli trendig.

  Nutid förankras historiskt

  Även om det finns en del berättartekniska problem också i bokens andra halva så excellerar Ringskog Ferrada-Noli här i detaljen. Mycket av romanen utspelar sig hos Annikas pigga, kashmirbeklädda KBT-psykolog Sophie som envisas med att rekommendera spavistelser. En äldre man Annika har en affär med kallar sig själv sybarit. Inför en förvirrad, depressiv Annika hävdar han att livet går ut på att njuta och att människan har en inre strävan efter dekadens. Med mörk, precis humor drivs vår tomma tid till sin absurda ytterlighet.

  Förutom humorn, är Rich boys föresats dess största förtjänst. Den yngre svenska prosan lider ofta av en bristande relation till historien. Dess huvudpersoner famlar runt i ett absolut här och nu där de saknar både förflutet och framtid. Ringskog Ferrada-Noli förankrar däremot tydligt Annikas nutida olycka i moderns och mormoderns liv.

  Desto tråkigare då att de två första generationernas historier försvinner i en otymplig textmassa som hade behövt en betydligt mer aktiv redaktör. När börjar en roman? Rich boy börjar först på sidan 221.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.