Rembrandts Batavernas trohetsed till Claudius Civilis donerades 1798 till Konstakademien i Sverige.
Rembrandts Batavernas trohetsed till Claudius Civilis donerades 1798 till Konstakademien i Sverige.

Rembrandts berömda målning blir kvar över sommaren

Göteborgs konstmuseum förlänger utställningen av Batavernas trohetsed till och med 9 september.

ANNONS
|

– Rembrandts Batavernas trohetsed lockar många besökare och det är därför en stor glädje att nu kunna förlänga utställningen med fyra månader. Det är ett verk i absolut världsklass och jag hoppas att många tar chansen att se målningen som sällan visats utanför Stockholm, säger Anna Hyltze, t f museichef för Göteborgs konstmuseum i ett pressmeddelande,

Målningen, som ägs av Konstakademien i Stockholm, gestaltar en scen ur batavernas uppror mot Rom år 69 e Kr. Den beställdes 1661 som en del av utsmyckningen av det nybyggda rådhuset i Amsterdam.

LÄS MER: Rembrandts märkliga ljus

Den kom på plats som planerat, men beställarna var missnöjda och den stora duken skickades efter en kort tid i retur till Rembrandt för justeringar. Verket återplacerades aldrig. Istället beskar Rembrandt målningen, som ursprungligen mätte 5,5 x 5,5 meter, för att sälja det centrala partiet till en privat köpare.

ANNONS

Utställningen invigdes den 31 maj förra året, den visas på museets sjätte våning till och med den 9 september 2018. Utöver Konstakademiens målning visas även verk ur Göteborgs konstmuseums samling från den holländska guldåldern på 1600-talet och blad ur museets stora samling med Rembrandtgrafik.

ANNONS