Publiksuccé för Angereds Bokmässa

Ett förväntansfullt sorl möter oss redan i entrén till Blå stället. Det är premiär för Angereds bokmässa, en efterlängtad ny litterär mötesplats. "Jättekul!", "Underbart" tyckte gästerna spontant.

ANNONS
|

För ett år sedan kom poeten och författaren José Romero och hans arbetskamrat Yarko Rhea Salazar på Hammarkullen Folkets hus med sitt förslag: "Kan vi inte göra en egen bokmässa i Angered"?

– Vi författare, läsare, skribenter och litteraturintresserade som bor här känner att vi inte alltid får plats och uppmärksammas på andra, större bokmässor, förklarar José Romero och fortsätter:

– De mässorna har pågått år ut och år in, har bra ekonomi och bjuder in väletablerade författare. Du förväntas vara tacksam, det är en stor ära att bli inbjuden dit. Men vi som blev inbjudna härifrån, vi försvann i den labyrint som är där, och det var inte nyttigt för oss.

ANNONS

"Alla kommer närmare"

Tanken uppstod att skapa en litterär scen för författare i förorten, som komplement till de centrala scener som redan finns.

– Jag har träffat människor som aldrig har varit på en bokmässa. Kanske har de aldrig haft tid eller råd. Men det vi gör här är ingen konkurrent till Bokmässan, bara en ny möjlighet för fler litteraturintresserade att träffas, säger José Romero.

Producenten Anni-Frid Frisk håller med:

– Vi har behov av olika mötesplatser. Att Blå stället är en mindre arena gör att alla kommer närmare, författare, förlag och litteraturintresserade.

De har också ett bra samarbete med Bokmässan vid Korsvägen, poängterar hon.

– Ja, de är här i dag. Dels delar de ut 300 bokpåsar med gratis entré till sin mässa. Dels arrangerar de också en av våra programpunkter: samtalet mellan syrianske journalisten Khaled Alesmael som just bokdebuterat med romanen Selamik och författaren Kristofer Folkhammar.

LÄS MER:Nystart efter storsatsning på Hammarkullens bibliotek

Besökare trängs längs väggarna. Inte en enda ledig stol så långt ögat kan nå. Det är kort sagt knökfullt i salen. Här har Alexandra Pascalidou just presenterat sin nya bok Mammorna, där hon intervjuar och ger röst åt nitton mammor bosatta i Sveriges fattigaste, och mest utsatta områden.

– Även om jag är privilegierad idag så glömmer jag aldrig var jag kommer ifrån, säger hon från scenen och drar ner applåder.

ANNONS

Vi pratar, alltså skriver vi, alltså finns vi, alltså tar vi plats och betyder något för oss själva, varandra, för våra barn och barnbarn

Senare ändrar hon roll för att bli moderator under nästa programpunkt: ett panelsamtal med rapparen, ungdomsledaren, journalisten och poeten Nabila Abdul Fattah, kurdiske aspirerande romanförfattaren Zhiwar Rashid och José Romero som 1979 kom som politisk flykting från Bolivia till Angered.

Uppsluppen stämning

Stämningen är uppsluppen, närmast familjär.

– Mitt skrivande är lite dubbelt, förklarar Nabila Abdul Fattah.

– Länge var det som ett slags försvarstal: nej orten är inte så här, muslimer är inte så här. Kvinnor är inte så här. Men nu har jag blivit äldre och bittrare – och ja faktiskt! Att vara bitter kan vara en jättebra egenskap: för du blir realist, får mindre tålamod och har mindre tid för skitsnack. När våra föräldrar kom hit hade de bara våra namn och våra minnen, en rotlös känsla som jag beskrivit närmast som en fysisk amputation. Men i och med skrivandet så har den delen som amputerats fyllts på, och vi fortsätter fylla på den. Vi pratar, alltså skriver vi, alltså finns vi, alltså tar vi plats och betyder något för oss själva, varandra, för våra barn och barnbarn, säger hon och orsakar jubel i lokalen.

– Vi finns här och vi ska ingenstans!

Under samtalet betonas vikten av att skapa plats åt röster som inte tidigare hörts. Deltagarna resonerar klokt kring hur rasism ska motarbetas, hur förorten och förortsförfattare ska sluta exotiseras i litteraturen, och om styrkan i – men också svårigheten med – att skriva på olika språk.

ANNONS

Efteråt går vi runt bland de fyrtio bokborden och de sex scenerna. Här finns workshops, speakers corner, ungdomsscen och en barnscen. Medarrangörer som syns i vimlet är Göteborgs Litteraturhus, Författarcentrum Väst och tidskrifter som Ord & Bild och Glänta.

Intresset var stort för Angereds Bokmässa, och arrangörerna har fått tacka nej till flera utställare. Med facit i hand blev Göteborgs färskaste bokmässa en succé.

Kommer den tillbaka nästa år?

– Jag säger som Martin Luther King, "Jag har en dröm" skrattar José Romero.

Angereds Bokmässa

När: lördag 22 september

Var: Blå stället i Angered

Hur: Premiär för en helt ny litteraturscen. Firades med specialinbjudna gäster, författarsamtal, seminarium, uppläsningar, speakers corner, fyrtio bokbord och sex olika scener där förlag minglade med författare, poeter, litteraturintresserade och organisationer.

Arrangörer: Kulturhuset Blå Stället, Folkets Hus i Hammarkullen, Angereds bibliotek och det ideella nätverket Blå Ställets Vänner.

ANNONS