Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Kopplas samman. Rysslands president Vladmir Putin och USA:s president Donald Trump samtalar under fotograferigen på APEC-mötet i Danang, den 11 november 2017. Bild: Mikhail Klimentyev

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Problematiskt om Trump som rysk marionett

  Donald Trump är en politisk atombomb skickad från Kreml. Ungefär så kan man sammanfatta historikern Timothy Snyders uppmärksammade bok om läget i världen. Mattias Hagberg har läst en intressant men problematisk samtidshistoria.

  Medan klimatet skenar, ojämlikheten breder ut sig och de sociala motsättningarna tilltar upptas våra liv allt oftare av strunt. Donald Trumps påhopp på idrotts- och tevekändisar får oftast större uppmärksamhet än till exempel de våldsamma temperaturförändringarna på Arktis eller krigen i Mellanöstern. Bara för att nämna det mest uppenbara exemplet.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Samtiden är märklig, för att inte säga obegriplig. Allt smått blir stort. Allt stort blir smått.

  The Road to Unfreedom är den numera världskände historikern Timothy Snyders försök att förstå hur vi hamnade i den här bisarra situationen.

  LÄS MER: GP:s Ulrika Knutson recenserar Den svarta jorden av Timothy Snyder

  Hans berättelse börjar i Ryssland med Vladimir Putins rehabilitering av den fascistiska filosofen Ivan Ilyin. Sen några år tillbaka refererar Rysslands president gärna till honom och hans tankar, framför allt till idén om att Ryssland är ett utvalt land, i behov av en stark ledare som inte behöver bry sig om lagen, eftersom det finns ett direkt samband mellan "den utvalde" och hans folk.

  Putins nya berättelse

  För Timothy Snyder är Putins vändning mot fascismen ett direkt svar på regimens behov av att täcka över interna problem. Vändningen kom när det blev uppenbart för Putin och hans kumpaner att deras centralstyrda kleptokrati inte kunde klara sig utan en ideologisk överbyggnad. De behövde en berättelse, eller snarare en rökridå, som i ett enda slag kunde förändra det offentliga samtalet i Ryssland. Ut med tankar på en fungerande rättsstat, ett fritt meningsutbyte och en fri journalistik. In med föreställningar om Ryssland som en särskilt utvald civilisation, väsensskild från övriga världen och hotad av det dekadenta och homosexuella väst.

  LÄS MER: Så blev andra världskriget en del av Putins propaganda

  För den ryska ledningen blev det viktigare att definiera fiender än att föra politik. Deras främsta vapen blev inte repression utan information. Det ryska samhället förvandlades till ett medialt spektakel, hårt kontrollerat av Kreml. Fake news blev ett begrepp i Ryssland långt innan någon hört talas om det i väst.

  Så långt är det lätt att följa Timothy Snyder. Hans beskrivning av den ryska statsmaktens vändning mot ett slags postmodern fascism är konventionell. Värre, men också intressantare, är innehållet i bokens andra del. Enligt Timothy Snyder har Ryssland under de senaste åren effektivt exporterat denna modell för maktutövning till resten av världen, framför allt till Europa och USA.

  Göra väst till en del av Ryssland

  Timothy Snyders tes är enkel: När makthavarna i Kreml insåg att Ryssland aldrig skulle bli en del av väst bestämde de sig för att göra väst till en del av Ryssland. Inte genom att erövra, utan genom att beröva väst dess värdighet. Någon gång runt 2010 började Ryssland målmedvetet att utnyttja brister i den västerländska demokratin, framför allt den tilltagande ojämlikheten och bristen på framtidstro efter finanskrisen. Var helst en intern konflikt uppstod var Ryssland där och eldade på.

  Timothy Snyder på besök i Stockholm.. Bild: Stina Stjernkvist/TT

  Mest framgångsrik blev den här moderna krigföringen i USA. Enligt Timothy Snyder är Donald Trump inget mindre än en politisk atombomb, avfyrad från Kreml. När den exploderade hösten 2016 förvandlade den Amerika, ja hela världen, till en dokusåpa.

  Detta är ett skrämmande påstående. Enligt Timothy Snyder befinner vi oss mitt i ett nytt slags världskrig där Ryssland effektivt håller på att förgöra den liberala demokratin. Därav titeln: The Road to Unfreedom.

  Men finns det verkligen belägg för allt detta?

  Det märks att Timothy Snyder läst och tagit intryck av den brittiska journalisten Luke Hardings omtalade men kritiserade bok Collusion – Secret Meetings, Dirty Money and how Russia Helped Donald Trump Win. Argumentationen och faktaunderlaget är ungefär detsamma: Med hjälp av omfattande investeringar lyckades ryska agenter och oligarker förvandla Donald Trump från en misslyckad affärsman till en framgångsrik tevekändis och presidentkandidat – allt för att skapa kaos i det politiska maskineriet i Washington.

  Saknar täckning

  Timothy Snyders tes är intressant och otäck, men tyvärr begår han samma misstag som Luke Harding. Han vill helt enkelt berätta mer än vad han har täckning för.

  Visst kan Donald Trump vara en rysk marionett, en integrerad del i ett ryskt krig med målet att skapa kaos i västvärlden. Men det finns fortfarande inga slutgiltiga bevis för att det är på just detta sätt. Det enda vi med säkerhet vet är att ryska troll gjorde sitt bästa för att stötta Donald Trump.

  LÄS MER: Mikael van Reis om terrorns topografi

  Vi vet också att Ryssland hjälper högerradikala partier i Europa.

  Allt detta är illa, men det är inte samma sak som krig.

  Innan bevisen finns bör vi alla vara försiktiga med vilka bilder av verkligheten vi sprider. Detta gäller särskilt aktade akademiker som Timothy Snyder. Som det ser ut nu riskerar hans bok lätt att stämplas som fake news.

  Film

  Timothy Snyder

  The Road to Unfreedom

  Penguin Random House

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.